Kapusta kiszona na ciepło - doskonały dodatek do obiadu
Jeśli znudziły wam się już zwykłe surówki do obiadu i szukacie pomysłu na coś zupełnie nowego, a smacznego, przestawiamy przepis na wyśmienitą kapustę kiszoną na ciepło. Na chłodne dni sprawdzi się idealnie, a jej przygotowanie nie sprawi trudności.
Kapustę kiszoną - czyli poddana fermentacji zachodzącemu przy obecności soli. Poza tym, że dodaje specyficznego, kwaśnego posmaku wielu potrawom, jest też bardzo zdrowa. Kapusta kiszona przede wszystkim korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, za sprawą witaminy C świetnie wzmacnia odporność, pomaga też obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wspomaga układ sercowo-naczyniowy i zbawiennie działa na skórę.
Ponadto bogata jest w witaminy: A, E, K i te z grupy B, a także błonnik. Sok z kiszonej kapusty działa natomiast detoksykująco na organizm.
Propozycji podania kiszonej kapusty jest bardzo wiele. Może być jedzona na surowo - np. jako składnik surówek. Dodaje się też ją często do zup, dań jednogarnkowych, pierogów, uszek i innych wyrobów. Z kapusty kiszonej można też zrobić tzw. bieszczadzkie fuczki - smażone placki. Co więcej, w wielu polskich domach służy jako smaczny dodatek do obiadu w wersji na ciepło. To świetna alternatywa dla surówek, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdzie mamy większą ochotę na ciepłe posiłki.
Przygotowanie kapusty kiszonej na ciepło nie jest skomplikowane. Oto co będzie potrzebne na cztery porcje.
- Kapustę dobrze odcisnąć i pokroić, umieścić w garnku.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie.
- Do naczynia wlać wodę na 3/4 wysokości kapusty, wymieszać.
- Gotować pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości kapusty - około 50-60 minut, w międzyczasie mieszając.
- Pod koniec gotowania dodać majeranek i pieprz. Ewentualnie dosolić wedle uznania.
- Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Wsypać mąkę i smażyć całość 2-3 minuty.
- Na patelnię z zasmażką wlać niewielką ilość gorącej wody z garnka, szybko zamieszać i przełożyć do naczynia z kapustą.
- Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia.
- Do smaku można dodać odrobinę cukru.
Tak przygotowaną kapustę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni. Można też zamrozić.