Kapusta kiszona na ciepło - doskonały dodatek do obiadu. Sprawdź przepis

Aktualizacja
Kapusta kiszona jest bogactwem witamin. Działa też zbawiennie na układ pokarmowy
Kapusta kiszona jest bogactwem witamin. Działa też zbawiennie na układ pokarmowy123RF/PICSEL

Kapusta kiszona - właściwości

  • korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego
  • za sprawą witaminy C świetnie wzmacnia odporność,
  • pomaga też obniżyć poziom cholesterolu we krwi
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy
  • zbawiennie działa na skórę

Kapusta kiszona - jak jeść?

Kapusta kiszona na ciepło do obiadu - jak przygotować?

Kapusta kiszona na ciepło może być smacznym dodatkiem do obiadu
Kapusta kiszona na ciepło może być smacznym dodatkiem do obiadu123RF/PICSEL
  • 600 g kiszonej kapusty odsączonej
  •  2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • olej lub oliwa 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  1. Kapustę dobrze odcisnąć i pokroić, umieścić w garnku. 
  2. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. 
  3. Do naczynia wlać wodę na 3/4 wysokości kapusty, wymieszać. 
  4. Gotować pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości kapusty - około 50-60 minut, w międzyczasie mieszając.  
  5. Pod koniec gotowania dodać majeranek i pieprz. Ewentualnie dosolić wedle uznania.
  6. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju na złoty kolor. Wsypać mąkę i smażyć całość 2-3 minuty.
  7. Na patelnię z zasmażką wlać niewielką ilość gorącej wody z garnka, szybko zamieszać i przełożyć do naczynia z kapustą. 
  8. Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. 
  9. Do smaku można dodać odrobinę cukru.  
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?