Reklama

11 produktów oczyszczających wątrobę

Zdarza się nam od czasu do czasu zaszaleć na imprezie, której towarzyszy alkohol. Na drugi dzień, by wspomóc regenerację organizmu i dodać sobie więcej energii, sięgamy po kawę (lub kofeinę w innej formie), która jest ponoć lekiem na kaca i złe samopoczucie po nieprzespanej nocy.

Co gorsza, "leczymy się" niekiedy również tzw. klinem, czyli ponownie wypijamy alkohol, aby lepiej się poczuć. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie! Takie działania na pewno nie pomogą naszemu organizmowi, a mogą zaszkodzić. Wzmagają produkowanie jeszcze większej ilości toksyn gromadzonych w zmęczonej już wątrobie, nie poprawiając przy tym samopoczucia.

Kiedy już dojdzie do sytuacji, że czujemy się źle po nocnym imprezowaniu, warto spróbować wykorzystać produkty, które w naturalny sposób mogą pomóc nam się zregenerować i oczyścić wątrobę z toksyn. Może nie wszystkie te produkty smakują wyśmienicie, ale stosując je wyświadczymy naszemu ciału ogromną przysługę.

Reklama

1. Ostropest plamisty

Ostropest plamisty należy do ziół, które można wypijać np. z herbatą. To jeden z najczęściej stosowanych produktów regenerujących wątrobę, szczególnie po alkoholu. Jest również spożywany przez osoby narażone na wdychanie dużej ilości toksyn przemysłowych, by wspomóc oczyszczanie wątroby.

2. Cytryna

Świetnym sposobem jest picie wody z dodatkiem cytryny. Sok z cytryny pomaga stymulować produkcję żółci, co oczyszcza wątrobę ze szkodliwych toksyn. Zapobiega też gromadzeniu się kamieni żółciowych, wspomaga trawienie i produkcję soków żołądkowych oraz usprawnia czynności wątroby.

3. Jagody

Owoce jagodowe, takie jak truskawki, jeżyny, maliny czy jagody acai, są bogate w antyoksydanty wspomagające detoks wątroby. Jak pokazują badania, organizm człowieka najlepiej przyswaja antyoksydanty, gdy są dostarczane ze świeżych produktów, a nie w postaci suplementów.

4. Czosnek

Czosnek, kojarzony ze zbawiennym wpływem na przeziębienie, ma również właściwości wspomagające funkcjonowanie wątroby poprzez wypłukiwanie z niej substancji toksycznych. Warzywo to zawiera związki siarki aktywujące enzymy tego narządu, a także allicynę oraz selen - związki chroniące wątrobę. Aby korzystać ze zdrowotnego działania czosnku, możemy również wspomóc się jego suplementami, które zapewnią te same korzyści, bez odczuwania przykrego smaku i zapachu z ust.

5. Grejpfruty

Spożywanie grejpfrutów - owoców bogatych w witaminę C, zwiększa produkcję enzymów detoksykacji. Ponadto pomagają one wątrobie trawić tłuszcz zamiast go magazynować. Owoce te zawierają flawonoid - naringeninę, która sprzyja również spalaniu tkanki tłuszczowej.

6. Awokado

Awokado zawiera glutation - chroniący wątrobę przed nadmierną ilością toksyn. Owoce awokado są świetnym źródłem zdrowego tłuszczu, dlatego spożywając je w czasie poalkoholowej detoksykacji będziemy odczuwać mniejszą chęć sięgnięcia po niezdrowe, tłuste przekąski.

7. Kurkuma

Kurkuma to popularna przyprawa, będąca składnikiem curry. Wykazuje nie tylko właściwości przeciwzapalne, ale również zwiększa produkowanie żółci. Tym samym kurkuma przyspiesza oczyszczanie i regenerację uszkodzonych komórek wątroby.

8. Orzechy włoskie

Orzechy włoskie, będące bogactwem I-argininy i kwasów omega-3, pomagają oczyścić wątrobę z amoniaku. Aby poprawić samopoczucie po nocnym imprezowaniu, warto przyrządzić sałatkę na bazie awokado oraz orzechów włoskich. Dzięki temu poczujemy się lepiej i dostarczymy naszemu organizmowi mnóstwa korzyści zdrowotnych.

9. Brukselka

Warzywa, takie jak brukselka, kapusta czy brokuły, charakteryzuje wysoka zawartość glukozynolanów (bogatych w związki siarki), chroniących wątrobę przed uszkodzeniem. Spożywanie brukselek poprawia również zdolność wątroby do eliminacji toksycznych substancji, na które jest narażona.

10. Szpinak

Do czołówki życiodajnych warzyw należą m.in. szpinak oraz inne warzywa o zielonych liściach. Zawierają beta-karoten, który pełni rolę ochronną przed gromadzeniem się toksyn.

11. Buraki

Buraki to warzywa mające wiele pozytywnych oddziaływań na nasze zdrowie. Chronią drogi żółciowe wątroby przed gromadzeniem się toksyn, ponadto posiadają wiele cennych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor, żelazo, witaminy A,B i C, a także kwas foliowy. Buraki są naturalnym źródłem energii i mogą pobudzać równie skutecznie jak kofeina! Pomogą też złagodzić dolegliwości żołądkowe spowodowane przed nadmiar alkoholu.

Pamiętajmy, że toksyny są bardzo szkodliwe nie tylko dla naszej wątroby, ale dla całego organizmu. Warto zatem unikać spożywania alkoholu, a gdy już nam się to przydarzy, koniecznie zastosować detoks. Oprócz wymienionych wyżej produktów mogących pomóc w detoksykacji ważne jest, aby wypijać dużo wody. Dzięki temu uzupełnimy braki minerałów i przywrócimy organizmowi odpowiedni poziom nawodnienia.

Dominika Gębiś

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy