13 naturalnych sposobów na ulgę w objawach alergii
Wydaje się, że przemysł farmaceutyczny wynalazł już lek na każdy problem od alergii po chęć utraty wagi. Jednakże ludzie stają się coraz bardziej świadomi licznych efektów ubocznych różnych leków. Skutek jest taki, że lecząc się coraz częściej zwracają się ku naturalnym rozwiązaniom. Tym z was, którzy cierpią na alergię i zmagają się z objawami między innymi takimi jak ciągłe kichanie, łzawienie oczu, katar, kaszel oraz zatkany nos prezentujemy niektóre z naturalnych leków domowej roboty, które możesz stosować na alergie.
Czy wiedziałeś, że cały pyłek przenoszony przez pszczoły dostaje się do miodu, który produkują? Dlatego też jedząc miód lokalnej produkcji dostarczasz układowi odpornościowemu przeciwalergiczny zastrzyk, który z czasem pozwala ci budować odporność i tolerancję na te alergeny.
Katar sienny oraz inne alergie na pyłek można minimalizować jedząc miód na miesiąc przed sezonem pylenia. Zacznij od przyjmowania jednej łyżki stołowej miodu po każdym posiłku. Aby bardziej zredukować objawy alergii, raz dziennie żuj mały kawałek plastra miodu. Miód posiada właściwości przeciwbakteryjne ważne przy zwalczaniu infekcji.
To jeden z najlepszych naturalnych środków na alergię bez żadnych efektów ubocznych.
Ocet jabłkowy ma działanie zarówno antybiotyczne jak i przeciwhistaminowe, z których obydwa bardzo dobrze sprawdzają się u osób cierpiących na różnego rodzaju alergie.
Ocet jabłkowy blokuje produkcję oraz wydzielanie histaminy i skutecznie eliminuje objawy alergii. Działa najskuteczniej w połączeniu z 1 łyżką stołową miodu i soku z cytryny.
Miksturę taką przyjmuj 3 razy dziennie, aby pomóc organizmowi bronić się przed wszystkimi typami alergii. Ocet jabłkowy wzmacnia także płuca, układ odpornościowy, polepsza krążenie i dostarcza niezbędnych kwasów, które wspomagają trawienie jedzenia.
Kurkuma to jasnożółta przyprawa zawierająca składnik aktywny o nazwie kurkumina, która posiada właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Kurkuma działa jak pierwsza linia obrony, stabilizując mastocyty, które głównie wyściełają tchawicę i jelita.
Kurkuma zawiera też bioflawonoid, który wzmacnia mastocyty, jeśli jest często dostarczany organizmowi. Zdrowe mastocyty posiadają barierę, która nie pozwala przedostać się do krwiobiegu obcym substancjom, takim jak pyłki, białko czy bakterie, dzięki temu zapewniając odporność na alergeny.
Roztwór soli pomaga oczyścić zatoki, jeśli masz katar. Aby zrobić swój własny roztwór soli domowej roboty postępuj zgodnie z następującymi wskazówkami:
Rozmieszaj jedną czwartą łyżeczki soli morskiej w filiżance letniej wody.
Delikatnie odchyl głowę i oprzyj ją o zlew.
Za pomocą łyżeczki wlej roztwór do jednej dziurki w nosie i pozwól żeby spłynęła do środka.
Kontynuuj tę czynność, aż wykorzystasz połowę przygotowanego roztworu.
Powtórz tę czynność z drugą dziurką.
Aby wyczyścić nos delikatnie wydmuchaj każdą dziurkę w czystą chusteczkę.
Cytryny mają mnóstwo witaminy C, która obniża poziom histaminy we krwi.
Cytryna zapobiega też uwolnieniu histaminy stabilizując błony mastocytów. Mastocyty stanowią „przechowalnię” dla histaminy. Kiedy więc następuje rozerwanie mastocytów histaminy zostają uwolnione powodując reakcje alergiczne.
Witamina C obecna w cytrynach wspomaga też redukcję stanu zapalnego.
Pokrzywa to zioło, po które należy sięgnąć w przypadku alergii. Roślina ta ma działanie przeciwzapalne i pomaga przy zasychaniu zatok. Pokrzywa blokuje produkcję histaminy. Typowa dawka zawiera 300 mg liofilizowanego ekstraktu z pokrzywy, a należy ją przyjmować od jednego razu do trzech razy dziennie.
To związek obecny naturalnie w cebuli, jagodach, czerwonym winie oraz grejpfrucie. Kwercetyna zawiera bioflawonoidy.
Osoby cierpiące na alergię mogą bardzo skorzystać przyjmując produkty zawierające wysoki poziom kwercetyny, ponieważ substancja ta blokuje uwalnianie histaminy. Kwercetyna zmniejsza również stany zapalne i stabilizuje błonę komórki, co powoduje, że w mniejszym stopniu reagują one na alergeny.
Kwercetyna powinna być przyjmowana na miesiąc przed sezonem na alergie, pomiędzy posiłkami w zalecanej dawce 1000 mg.
Osoby cierpiące na astmę lub alergie powinny zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega 3 lub omega 9, a ograniczyć przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega 6. Do produktów bogatych w omega 3 zaliczamy orzechy, olej lniany, ryby oraz oliwę z oliwek. Pokarmy te pomagają zapobiegać oraz leczyć chroniczne reakcje alergiczne poprzez wzmacnianie układu odpornościowego, dzięki czemu stajemy się w mniejszym stopniu podatni na reakcje alergiczne.
Czosnek posiada właściwości przeciwbakteryjne, które wspomagają leczenie objawów alergii takich jak katar. Codzienne jedzenie surowego czosnku pobudza układ odpornościowy do skutecznej walki z alergenami.
Lepiężnik zawierają składniki aktywne znane z działania przeciwzapalnego.
Składniki te blokują powstawanie leukotrienów, które powodują kichanie, swędzenie nosa, opuchliznę oraz zatkanie nosa. Hamują syntezę histaminy, co skutkuje degranulacją mastocytów.
Ekstrakt z lepiężnika pozyskuje się z korzeni oraz liści rośliny i może być on stosowany też w leczeniu objawów astmy i migreny.
Mięta pomaga powiększyć pory i zwiększyć pocenie się, przez co organizm pozbywa się toksyn wywołujących reakcje alergiczne.
Wiele osób cierpiących na alergię zwraca się w stronę akupunktury w poszukiwaniu ulgi w objawach swojej przypadłości. Wyniki badania przeprowadzonego w 2013 roku przez niemieckich naukowców, które opublikowano w Annals of the Internal Medicine wykazały, że osoby cierpiące na alergię, które poddano leczeniu przy pomocy akupunktury w efekcie zaobserwowały mniej objawów sezonowej alergii i przyjmowały mniej leków przeciwhistaminowych.
Kuracja z zastosowaniem akupunktury wzmacnia również układ odpornościowy. Wśród innych zalet tej metody należy wymienić jasność umysłu, leczenie bezsenności, bólu pleców, migreny, utraty wagi, problemów trawiennych oraz bólu mięśniowego.
Bakterie probiotyczne wspierają układ odpornościowy redukując przypadki występowania alergii oraz łagodząc zapalne reakcje alergiczne.
Pokarmy zawierające bakterie probiotyczne to kiszonki, kimchi, jogurty, kefiry.
Bakterie probiotyczne zapobiegają również astmie i egzemie u dzieci, a także wspomagają ich leczenie. Pomagają w rozkładzie i przyswajaniu jedzenia, włączając wytwarzanie witamin niezbędnych dla organizmu, jak na przykład witaminy K.