18 dietetycznych gwiazd. Jesz, ile chcesz i... chudniesz!
Nie lubisz zakazów? Włącz do menu produkty, dzięki którym twoja waga będzie zmniejszać się... w miarę jedzenia! Mają one „małą gęstość energetyczną”. Co to znaczy? Wyjaśniamy!
Tajemnica sukcesu jest prosta: w diecie powinno być jak najwięcej produktów z dużą zawartością wody. Mają one niską "gęstość energetyczną", a takie jedzenie dostarcza mniej kalorii! Dzieje się tak, ponieważ im więcej wody w produkcie - tym mniej ma on kalorii w stosunku do wagi. Można zjadać więc duże porcje!
Jakie jedzenie ma takie cudowne właściwości? Przykładowo: jedno średnie jabłko (10 dag) zawiera 54 kcal, więc jego "gęstość energetyczną" określa się 0,54 ED (to symbol tego wskaźnika). Jabłka są absolutnym hitem odchudzania! Zaś np. 10 dag czekolady o kaloryczności 500 kcal ma też dużą "gęstość" - 5,0. Można więc sobie pozwolić tylko na niewielki kawałek!
Na naszej gwiazdorskiej liście znajduje się 18 produktów. Żaden nie przekracza wartości ED2. Gdy zaczniesz komponować menu głównie z tych składników, będziesz nie tylko gubić nadmiarowe kilogramy. Nasze hity, poza tym, że mają mało kalorii, są też ubogie w tłuszcz, bogate zaś w cenne składniki odżywcze. Przysłużysz się więc swojemu zdrowiu!
Ogórek 0,1 ED, czyli ma minimalną gęstość energetyczną, co idzie w parze z małą ilością kalorii (10 kcal w 10 dag). Świetna odchudzająca przekąska!
Pomidor 0,2 ED i zawiera ok. 20 kcal w 10 dag. Zawiera likopen, cenną substancję, która walczy z wolnymi rodnikami i zapewnia nam zdrową skórę.
Marchew 0,3 ED i około 30 kcal w 10 dag świeżego warzywa. Ma dużo beta-karotenu - chroni nasz wzrok (polecamy szklankę soku dziennie).
Maślanka 0,4 ED i zawiera ok. 40 kcal w 1/2 szklanki. Źródło wapnia! Polecamy do koktajli - mieszamy w proporcji 1:1 ze świeżym sokiem z owoców i warzyw.
Jabłko 0,5 ED (o kaloryczności pisaliśmy). Dostarcza nie tylko witamin, ale też pektyn zmniejszających ochotę na słodycze.
Gruszka 0,5 ED (jej kaloryczność jest porównywalna z jabłkiem). Słynie z dużej zawartości potasu. Jest łagodna dla żołądka i pomaga pozbyć się toksyn. Gruszki pomagają również obniżyć ciśnienie krwi.
Jogurt 0,6 ED (polecamy naturalny 1,5-procent, bo ma tylko 60 kcal w 1/2 szklanki). To doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego.
Winogrona 0,7 ED, a kaloryczność wynosi ok. 70 kcal w 10 dag. Zawierają magnez oraz dużo potasu nawadniającego organizm.
Kukurydza 0,7 ED, a kaloryczność to około 70 kcal w 10 dag. Polecana dla osób na diecie bezglutenowej. Zawiera antyrakowy selen.
Ziemniaki 0,7 ED i jeśli są ugotowane w mundurkach, to nie zawierają dużo kalorii - 70-80 kcal w 10 dag (niepolane tłuszczem!)
Filet rybny 0,8 ED, najlepszy jest z dorsza - jego kaloryczność nie przekracza 80 kcal w 10 dag. Tłuszcz rybi jest zdrowy i nie tuczy!
Banan 0,9 ED (i 90 kcal w 10 dag). Idealna przekąska między posiłkami. Banany dostarczają energii, a jednocześnie stabilizują poziom cukru we krwi (gdy zjemy banan, cukier nie spadnie zbyt szybko).
Szynka 1,0 ED (polecamy szynkę gotowaną lub z indyka, gdyż w 10 dag zawiera nie więcej niż 100 kcal). Jako dodatek - zioła.
Tofu 1,1 ED i ma 110 kcal w 10 dag. Zawiera wysokowartościowe białko roślinne, więc syci na długo. Doskonały zamiennik mięsa.
Stek 1,2 ED (polecamy stek wołowy - jest mniej kaloryczny niż wieprzowy - zawiera 120 kcal w 10 dag). Dostarcza dużo żelaza.
Makaron 1,5 ED - zawiera też około 150 kcal w 2 łyżkach ugotowanego makaronu (polecamy pełnoziarnisty, bo zawiera dużo błonnika, więc syci).
Jajko 1,5 ED i ma też mało kalorii: jedno jajko - około 100-150 kcal. Zjedzone na śniadanie chroni przed napadem wilczego głodu.
Ciemny chleb 1,9 ED (grahamka lub 2 kromki pełnoziarnistego chleba to ok. 200 kcal). Wybieraj chleby z mąki żytniej oraz na zakwasie (zaczynie), są bogate w witaminy oraz sycący błonnik.
Odchudzanie połącz ze spokojnymi ćwiczeniami: Delikatne rozciąganie pozwala zwalczyć stres i poprawić ogólne samopoczucie. Poczujesz się wtedy zrelaksowana i szczęśliwa.
Konsultacja: Martyna Skibniewska, dietetyczka