5 ajurwedyjskich sposobów na złagodzenie refluksu przełyku
Według Ajurwedy refluks przełyku, zgaga i inne podobne choroby wywołane stanami zapalnymi są rezultatem zaburzenia równowagi pitta dosha w jelitach. Pitta to jedna z trzech podstawowych dosh sklasyfikowanych przez Ajurwedę. Scharakteryzowana jest ona przez dwa naturalne elementy, wodę i ogień. Razem produkują ciepło. Kiedy pitta jest w równowadze, nasz ogień trawienny, zwany „agni” w Sanskrycie, świeci zdrowym światłem. Oznacza to, że głód występuje regularnie w zgodzie z naturalnymi cyklami, którym poddaje się każda żywa istota. Największy głód odczuwamy w okolicach południa, kiedy słońce sięga zenitu. Nasze „agni” gaśnie, kiedy słońce zaczyna zachodzić. Zdrowa pitta zapewnia zdrowe trawienie. Pewne jednak czynniki mogą zakłócić pittę. Kiedy tak się dzieje, negatywne konsekwencje dla układu trawiennego mogą być umiarkowane do poważnych.
1. W twojej diecie nie powinno zabraknąć słodkich owoców. Jedz więcej wiśni, grantów, kokosa, mango i awokado. Uważaj na kwaśne owoce takie jak pomarańcze i śliwki. Słodkie owoce stabilizują pittę i łagodzą układ trawienny.
2. Używaj róż. Ta królowa kwiatów w Ajurwedzie poważana jest ze względu na swoje właściwości chłodzące i słodycz. Dodaj nieco organicznej wody różanej lub płatki róży do szklanki zimnego lassi i poczuj jak twój żołądek przyjmuje łagodzący chłód tego kwiatu. Tak jak symbolizuje miłość i troskę, tak w rzeczywistości róża łagodzi nasze zmysły, stabilizując zakłóconą pittę doshę.
3. Doprawiaj swoje posiłki chłodzącymi przyprawami: w tradycji ajurwedyjskiej niektóre przyprawy sklasyfikowane są jako „chłodzące”, a inne jako „ogrzewające”. Królem wśród chłodzących przypraw jest koper włoski. Używaj go do zup, smażonych potraw i sałatek, aby złagodzić układ trawienny.
4. Nie omijaj i nie opóźniaj posiłków. Osoby z silną pittą doshą produkują więcej kwasu w swoim układzie trawiennym. Kiedy przerwa pomiędzy posiłkami jest zbyt długa, organizm zaczyna produkować więcej soków trawiennych, prowadząc do uczucia dyskomfortu i niestrawności. Aby temu zapobiec, zaczynaj swój dzień umiarkowanym śniadaniem, jedz zdrowy lunch i lekką, sycącą kolację.
5. Szukaj towarzystwa „wyluzowanych” ludzi. To znaczy takich, którzy są zrelaksowani, spokojni i mają na ciebie łagodzący wpływ. Pitta nie tylko zwiększa stan zapalny w organizmie, ale również prowadzi do „zapalnych” stanów w umyśle – ambicji, agresji, stresu, złości.
Jeśli ostatnio jesteś w gorącej wodzie kąpana, możliwe, że pitta dosha prosi o uspokojenie. Łatwym i skutecznym sposobem na to jest spotkanie z przyjacielem, którego obecność jest dla ciebie jak balsam. Będziesz zaskoczona, jak pozytywnie wpływa to również na twój układ trawienny.