5 deserów, które... wspomagają odchudzanie
Dieta kojarzy ci się z wyrzeczeniami? Nie musi tak być! Są produkty, które dodane do słodkości sprawią, że nie utyjesz! Oto przepisy na lekkie łakocie.
1. Sorbety z... ziołami
Jako zdrowy dodatek do sorbetów sprawdzi się bazylia (poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych). Polecamy też miętę i rozmaryn, które wspomagają wydzielanie żółci i także ułatwiają trawienie.
Miętowo-truskawkowy
Składniki: 1 kg truskawek (np. mrożone), 3/4 szkl. ksylitolu, świeże liście mięty, 1 l ciepłej wody
Miętę i ksylitol zalej wodą, mieszaj, aż ksylitol się rozpuści, wstaw do lodówki. Truskawki zmiksuj. Połącz z zimnym syropem, wymieszaj. Przelej do pojemników, zamroź (lub od razu podawaj sorbet w wysokich szklankach).
Malinowo-rozmarynowy
Składniki: 0,5 kg malin, 0,5 szkl. ksylitolu, 1-2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 l ciepłej wody
Ksylitol zalej wodą, mieszaj, aż się rozpuści. Zmiksuj maliny, połącz z syropem. Zamroź sorbet.
2. Muffinki z mąką świętojańską
Karob to mąka otrzymywana ze strąków drzewa karobowego, nazywana świętojańską. Przypomina kakao i bywa stosowana jako zamiennik czekolady. Zawiera rozpuszczalny błonnik, który zapewnia uczucie sytości i znacznie obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Muffinki karobowe
Składniki: 1,5 szkl. mąki żytniej, 1 łyżka mąki karobowej, 3/4 szkl. ksylitolu, 1/3 szkl. oleju, 1 jajko, 1 szkl. mleka koziego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Połącz obie mąki i ksylitol, dodaj jajko, olej i mleko. Wymieszaj składniki na gładką, jednolitą masę. Domieszaj ekstrakt waniliowy oraz ocet. Przełóż ciasto do foremek. Piecz 20 min w temp. 175 st. C.
3. Ananasowe smakołyki
Ten soczysty, słodki owoc ma w składzie bromelinę - enzym, który ułatwia rozkład tłuszczów i skrobi. Świeży ananas (nie z puszki!) wspiera odchudzanie i dodatkowo oczyszcza żyły!
Grillowane krążki
Składniki: 1 ananas, 1/2 szkl. brązowego cukru (lub ksylitolu), 1 łyżka roztopionego masła, 2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżeczka cynamonu
Pokrój ananas na 2-cm plastry. Połącz cukier (ksylitol), masło, sok cytrynowy i cynamon. Natrzyj syropem plastry i umieść na rozgrzanym ruszcie. Upiecz na rumiano z obu stron (po ok. 1 min).
4. Bakaliowy miks pełnoziarnisty
Osoby, które jedzą produkty pełnoziarniste, są mniej zagrożone otyłością! Rzadziej też chorują na serce, cukrzycę, raka jelita grubego. Pełne ziarna to skarbnica błonnika, wit. B, magnezu, żelaza, fosforu i selenu. Dodawaj je do różnych dań!
Mieszanka do musli i deserów
Składniki: po 1 szklance płatków owsianych, żytnich i otrębów orkiszowych, po 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, migdałów, ziaren słonecznika, ziaren dyni, żurawiny, 3 łyżki nasion chia
Wymieszaj w misce wszystkie składniki (bez chia i żurawiny). Wysyp na dwie blaszki pokryte papierem do pieczenia. Podpiecz 20 min w temp. 180 st. C., często mieszając. Do mieszanki dodaj chia i żurawinę. Ostudź, przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij. Taki miks możesz używać do porannego musli (2-3 łyżki zalewaj chudym mlekiem lub jogurtem). Miks możesz też wykorzystać do pieczenia ciast i ciasteczek.
5. Jaglane babeczki
Kasza jaglana jest doskonałym produktem w diecie odchudzającej. Zawiera węglowodany złożone, które niwelują uczucie głodu na długo. Nie zawiera glutenu (uzyskiwana z ziana prosa).
Babeczki fit
Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej, 5 łyżek otrąb, 1 jajko, 2 łyżki stewii, 1 szkl. mleka, 1,5 szkl. malin, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, szczypta soli
Do miski wrzuć ugotowaną kaszę. Wymieszaj ją z mąką, solą, stewią, otrębami, sodą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce roztrzep jajko i wymieszaj je z mlekiem. Wlej mokre składniki do suchych, połącz wszystko dokładnie łyżką. Dodaj maliny i mieszaj delikatnie. Małe kokilki wyłóż papilotkami, napełnij masą. Piecz 20-25 minut w 180 st. C.