Reklama

5 najgorszych śniadań dla dzieci!

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wiesz dlaczego? Ponieważ pomaga uzyskać energię potrzebną do rozpoczęcia długiego dnia.Śniadanie ważne jest szczególnie dla dzieci, aby ich organizm prawidłowo funkcjonował i mogły się skupić przez cały dzień. Niezdrowe śniadanie, pełne rafinowanych cukrów i sztucznych składników sprawi, że metabolizm twojego dziecka spowolni, a nawet przyczyni się do powstania chorób. Niezdrowe posiłki mają negatywny wpływ na poziom energii oraz zdolność uczenia się. Liczne badania wykazały, że dzieci, które jedzą zdrowe śniadanie mają wyższe funkcje poznawcze i regularnie osiągają lepsze wyniki w szkole.

Słodkie płatki śniadaniowe

Niestety największą grupą konsumentów płatków są dzieci. Okazuje się, że najpopularniejsze płatki śniadaniowe zawierają od 40 do 50 % cukru w masie, co czyni je tak samo niezdrowymi jak jedzenie cukierków. Nie sądzę, aby którykolwiek rodzic chciał karmić swoje dzieci cukierkami na śniadanie.

Płatki śniadaniowe są również pełne chemikaliów, GMO i sztucznych barwników.

Gotowe naleśniki

Oczywiście to wygodne i łatwe śniadanie, ale również jedna z najgorszych opcji jeśli chodzi o wartości odżywcze. Gotowe naleśniki zawierają rafinowane węglowodany, sztuczne składniki i niebezpieczne konserwanty. To samo tyczy się mrożonych gofrów.

Reklama

Słodkie ciasteczka

Słodkie ciastka śniadaniowe pełne są niezdrowych olejów rafinowanych, mąki i cukru. Są źródłem nadmiernej ilości węglowodanów - głównie cukru, bo zawierają go prawie 60 % i tłuszczu. 100 gramów tego typu produktów dostarcza około 500 kalorii. Co można podać dziecku w zamian? Zrób domowe ciastka śniadaniowe z pełnych ziaren i owoców.

Batony

Nie daj się oszukać reklamie, że baton ze sklepu może zastąpić dziecku pełnowartościowe śniadanie. Większość z nich posiada w składzie rafinowane węglowodany, ogromne ilości cukru, konserwanty i sztuczne barwniki.

Gotowe wypieki( rogaliki, bułeczki)

Tak łatwo jest dać dziecku gotowego rogalika na śniadanie. Niestety gotowe wypieki pełne są dodatków i polepszaczy: emulgatorów, regulatorów kwasowości, cukru, mąki pszenno - słodowej, karmelu, tłuszczu roślinnego i sztucznych barwników. Poza tym do wypieków długoterminowych dodaje się substancje antypleśniowe, które podrażniają śluzówkę przełyku i żołądka, powodując refluks. Jest oczywiste, że nie są dobrym rozwiązaniem na śniadanie twojego dziecka. Wybierz zdrowszą opcję wypieków, które można przygotować samodzielnie w domu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy