5 naukowych powodów dlaczego nie powinieneś opuszczać śniadań
Gdy rano zegar tyka, łatwo skupić się tylko na głównych potrzebach. Kiedy plecaki i teczki są pakowane i wszyscy zbierają się do wyjścia, chcesz po prostu napić się kawy i ruszyć w drogę. Jednak istnieją ważne powody, aby dodać śniadanie do tej krótkiej listy porannych potrzeb. Poniżej znajduje się ich główna piątka.
Związek między pomijaniem śniadania i rozwojem cukrzycy jest wymieniany w wielu badaniach naukowych. National Institutes of Medicine stwierdza, że jedzenie śniadania jest ważne dla regulacji apetytu podczas reszty dnia.
Ponadto według badaczy epidemiologicznych, w miarę upływu czasu ten wzorzec jedzenia może prowadzić do wrażliwości na insulinę, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. Co z tego wynika? Nie zapominaj o śniadaniu.
Według badania przeprowadzonego przez Harvard School of Public Health, regularny zwyczaj pomijania śniadania zwiększa ryzyko poważnych chorób niedokrwiennych serca o 27%.
Naukowcy przez 16 lat badali nawyki ponad 26 000 mężczyzn i znaleźli znaczący związek między pomijaniem śniadania i częstością występowania zawałów serca i zgonów z powodu problemów kardiologicznych. Zależność ta pozostaje widoczna nawet po wyeliminowaniu innych czynników ryzyka, takich jak palenie tytoniu, ogólnego żywienia i aktywności fizycznej lub jej braku.
Interesujący artykuł w Atlantic opisuje badania, w których ludzie jedzący śniadania bogate w białko z jaj, mięsa i / lub jogurty rzadziej korzystają z tłustych przekąsek w ciągu tego wieczora. Osobom, które rano zjedli śniadanie bogate w białko łatwiej przychodziło odmówienie sobie zjedzenia tłustych frytek czy hamburgera.
Ludzie, którzy jedzą śniadanie mają po prostu więcej energii, którą mogą spożytkować na aktywność fizyczną. Naukowcy z Anglii odkryli, że osoby jedzące śniadanie o wiele częściej i chętniej wykonują ćwiczenia i są generalnie o wiele aktywniejsi w ciągu całego dnia.
Jest powód, dlaczego wiele szkół oferuje swoim studentom możliwość jedzenia śniadania w szkole. Dietetycy od dawna są zgodni, że poranny posiłek znacznie poprawia zdolności koncentracji i uczenia się, niezależnie od wieku. Po nocy poziom cukru we krwi jest niski i śniadanie, obfite w białka i pokarmy wysoko błonnikowe będzie podtrzymywać stały poziom glukozy we krwi, który nasz mózg potrzebuje do normalnego funkcjonowania.