5 nawyków żywieniowych, które poskromią ochotę na cukier

Nie możesz funkcjonować bez codziennej dawki słodyczy? Słodkie produkty dostarczają organizmowi tylko "puste kalorie" bez praktycznie żadnych wartości odżywczych. Sprawdź czym zastąpić słodkie przekąski i jak poskromić ochotę na cukier.

jedzenie słodyczy
© Photogenica

Pozwól sobie na okazjonalne jedzenie słodyczy

okazjonalne jedzenie słodyczy
© Photogenica

Aby ułatwić sobie opieranie się pokusie słodyczy, dobrze jest... od czasu do czasu się jej nie oprzeć. Kontrolowane spożycie słodyczy będzie o wiele łatwiejsze niż całkowite odrzucenie słodyczy z dnia na dzień. Jeśli pozwolisz sobie niekiedy na batonika czy ciastko, nie będziesz czuć się tak, jakbyś odmawiała sobie czegoś zupełnie. Dzięki temu też łatwiej będzie ci wytrzymać do następnej okazjonalnej słodkiej przekąski.

Jedz pokarmy bogate w chrom

Chrom jest minerałem, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi, co pomoże ci powstrzymać chęć na słodycze. Jedz więcej produktów, które zawierają chrom, takich jak słodkie ziemniaki, jajka, pieczywo pełnoziarniste i brokuły. Dzięki temu zmniejszy się twój apetyt na cukier.

Jedz o stałych porach

jedzenie o stałych porach
© Photogenica

Kolejny sposób na pokonanie zachcianek na słodycze jest prosty: nie rób zbyt długich przerw pomiędzy posiłkami. Dzięki temu zapobiegniesz sytuacji, w której będziesz mieć ochotę na przekąskę. Zdrowo się odżywiaj, jedz co 3 godziny. Będziesz najedzona i mniej narażona na pokusę zastąpienia odżywczego posiłku słodyczami.

Jedz zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy i białka

Jeśli ograniczysz cukier, będziesz musiała zastąpić go innymi, zdrowszymi pokarmami. Pozwoli to na utrzymanie poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Jedz produkty, które zawierają duże ilości zdrowych tłuszczy, błonnika pokarmowego i białek. Pomoże to zapobiec nagłym skokom poziomu cukru we krwi.

Powoli przeżuwaj pokarm

przeżuwaj pokarm
© Photogenica

Podczas trawienia skrobia rozkładana jest na cukier dzięki enzymom trawiennym. Proces ten zaczyna się już w momencie, gdy przeżuwamy pokarm. Tak więc nie spiesz się podczas posiłków, przeżuwaj dokładnie, a dostarczysz swojemu organizmowi cukru bez konsekwencji w postaci późniejszych niezdrowych zachcianek na słodycze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas