6 produktów z Chin, których należy unikać
Rynek spożywczy zalewany jest produktami z Chin ze względu na ich cenę. Niestety cena odzwierciedla ich jakość, która jest wątpliwa i zagraża zdrowiu. Oto lista 8 produktów, które koniecznie trzeba unikać!
Około 80% importu tilapii pochodzi z Chin. Ryby te jedzą wszystko co znajdą na dnie. Ponadto w Chinach istnieje problem zanieczyszczenia wody. Nie należy jeść czegoś co żyje w zanieczyszczonej wodzie, jest to groźne dla zdrowia.
Sok jabłkowy
Spora cześć importowanego soku jabłkowego pochodzi z Chin. Chiny znane są ze stosowania szkodliwych pestycydów w produkcji żywności. Dlatego zawsze dobrym wyborem jest zrobić własny domowy sok jabłkowy.
Podobnie jak przy produkcji żywności, do produkcji czosnku stosuje się niebezpieczne pestycydy, takie jak bromek metylu, który jest zakazany w wielu krajach. Jak rozróżnić chiński czosnek od polskiego? Chiński czosnek jest całkowicie biały, natomiast łupina jest w odcieniach różu i fioletu.
Plastikowy ryż
Pojawiły się doniesienia, że Chiny sprzedają ryż, który naprawdę nim nie jest. Po ugotowaniu ryż jest twardy. Po wrzuceniu do wody ryż nie tonie, a pływa po powierzchni. Ryż można jeszcze sprawdzić podpalając go. Jeśli zacznie się palić i pachnieć sztucznym zapachem, oznacza że jesteś posiadaczem chińskiego ryżu.
Jeden z lokalnych chińskich producentów, sprzedawał błoto zamiast pieprzu. Mimo, że wydarzyło się to w małym okręgu w Chinach, zawsze sprawdzaj jakość i pochodzenie przyprawy, którą kupujesz.
Zielony groszek
Również w Chinach wynaleziono groszek, który produkuje się z grochu, soi, zielonego barwnika i pirosiarczynu sodu, który używany jest jako wybielacz. Taki groszek po ugotowaniu nie mięknie, a po ugotowaniu woda przybiera nienaturalny zielony kolor.