7 produktów, które spalają tłuszcz brzuszny
Tłuszcz brzuszny doskwiera milionom ludzi na świecie. Jest za niego odpowiedzialnych wiele czynników, w tym styl życia i nawyki żywieniowe. Nie jesteśmy jednak bezradni wobec tego zjawiska. Istnieje kilka sposobów, które pozwolą nam na pozbycie się zbędnego tłuszczu. W dodatku opierają się one na spożywaniu pysznych produktów. Oto 7 z nich:
Badacze twierdzą, że składniki arbuza wpływają na lipidy zawarte we krwi. W rezultacie zmniejszone zostaje ryzyko odkładania się tłuszczu na brzuchu. W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach, jednej grupie zwierząt podawano sok z arbuza, a drugiej grupie, przy tej samej diecie, podawano wodę. Po kilku tygodniach okazało się, że zwierzęta, które dostawały sok z arbuza mniej przybrały na wadze i miały mniej tłuszczu na brzuchu.
Owsianka
Owsianka to bogate źródło błonnika, który jest ważnym składnikiem biorącym udział w budowie mięśni i redukcji tłuszczu. Po przespanej nocy poziom cukru we krwi spada. Zjedzenie owsianki na śniadanie pomoże nam go podnieść i zachować uczucie sytości na dłużej.
Pomidory zawierają dużo witamin i niewiele kalorii. W dużym pomidorze znajdziemy 33 kcal. W warzywach tych znajduje się składnik o nazwie 9 – OXO, który wpływa na zmniejszanie ilości tłuszczu we krwi.
Jagnięcina
Jagnięcina jest bogatym źródłem witaminy B, cynku, białka i tryptofanu. Jest zdrowszą alternatywą dla przetworzonego i pakowanego mięsa. Zawiera sprzężony kwas linolowy (CLA) wykazujący działanie prozdrowotne dla organizmu człowieka. Ma natomiast mało tłuszczu, którego nasz organizm nie może przekształcić w energię, więc kumuluje go w okolicach brzucha.
Owoce morza są popularne na całym świecie, ponieważ wpływają korzystnie na rozmiar naszej talii. Zwalczają tłuszcz na brzuchu i na biodrach oraz przeciwdziałają jego odkładaniu się u osób szczupłych. Zawierają tłuszcze jednonienasycone (MUFA). Badania wykazują, że osoby stosujące dietę bogatą w MUFA są szczuplejsze i zdrowsze.
Zielone warzywa
Warzywa znane są ze swych wartości odżywczych. Oprócz mnóstwa zdrowotnych korzyści, możemy z nich odnieść jeszcze i tę: zwalczają tłuszcz brzuszny. Mają niewiele kalorii i nie powodują generowania tłuszczu. Brokuły i szpinak zawierają dużo włókien pokarmowych, które pomagają spalić kalorie.
Herbata
Herbata jest napojem, który może pomóc ci w pozbyciu się tłuszczu brzusznego. Najskuteczniejsza w tym celu będzie zielona herbata. Statystyki mówią, że osoby pijące herbatę spalają o 266 kcal dziennie więcej niż osoby, które jej nie piją.