7 produktów spożywczych mogących redukować stres
Stresujące sytuacje i nerwowość to u większości z nas niemal codzienność. Możemy nie zdawać sobie z tego sprawy, ale na to, jak radzimy sobie ze stresem, co go łagodzi lub wzmaga, ma wpływ nasza codzienna dieta.
Niektóre produkty mogą zmniejszać lub zwiększać produkcję hormonów odpowiedzialnych za stres. Estrogen, testosteron, dopamina, insulina, kortyzol i serotonina są produkowane przy udziale pożywienia, które na co dzień gości na naszych stołach.
Niestety, jak podają statystyki, prawie 40% osób - szczególnie tych, które się przejadają i nie dba o zdrową, racjonalną dietę - nie radzi sobie ze stresem. Zjedzenie słodkiego pączka lub paczki chipsów może sprawić, że poczujemy się na chwilę lepiej, jednak w rezultacie może to mieć katastrofalny wpływ na ogólne samopoczucie i zdrowie.
W rzeczywistości, gdy poziom cukru we krwi się obniży, najprawdopodobniej poczujemy się rozdrażnieni, mogą pojawić się "huśtawki nastroju" i inne złe emocje. Dzieje się tak z powodu zawartych w śmieciowym jedzeniu m.in. szkodliwych tłuszczy typu trans oraz dużych ilości cukru. Można temu zapobiec jedząc zbilansowane, zdrowe posiłki składające się z produktów mogących w pewnym stopniu złagodzić stres lub jemu przeciwdziałać. Tym samym poprawimy swój nastrój a poziom cukru we krwi będzie zawsze pod kontrolą.
Co zatem jeść, aby w naturalny sposób pomóc sobie w nerwowych sytuacjach?
Jagody i jeżyny
Antocyjany - nadające intensywną barwę owocom jagodowym to antyoksydanty, pomagające produkować dopaminę. Jest to istotny hormon odpowiedzialny za dobry nastrój, koordynację oraz pamięć. Badania dowodzą, że regularne jedzenie jagód pomaga zwiększyć ilość białych krwinek, które przeciwdziałają stresowi i podnoszą odporność organizmu.
Dziki łosoś z Alaski
Na pewno większość z nas zdaje sobie sprawę jak ważna w diecie jest obecność cennych kwasów tłuszczowym omega-3. Jego źródłem są głównie ryby - łosoś, anchois, sardynki, a także dobrej jakości suplementy. Według przeprowadzonych badań, można stwierdzić, że kwasy omega-3 obniżają uczucie niepokoju i działają podobnie jak antydepresanty z tą różnicą, że nie wykazują efektów ubocznych.
Zielone warzywa liściaste
Szpinak i inne warzywa o zielonych liściach są bogactwem kwasu foliowego, pomagającego produkować neuroprzekaźniki hormonów - dopaminy i serotoniny. Według przeprowadzonych badań, osoby, które spożywają produkty bogate w kwas foliowy, są mniej narażone na rozwój depresji. Dodatkowo, u osób z niedoborami magnezu często występuje zmęczenie oraz bóle głowy, co z kolei przyczynia się do podwyższonego poziomu stresu. Jaki jest więc sposób na utrzymanie prawidłowego poziomu magnezu we krwi bez potrzeby suplementacji? Wystarczy zjadać codziennie jedną szklankę szpinaku.
Awokado
Owoc awokado posiada blisko 20 składników odżywczych poprawiających zdrowie. Są to m.in. kwas foliowy, potas, witamina B i witamina E, których zapotrzebowanie można zaspokoić jedząc dziennie ½ świeżego awokado. Ponadto, jedząc połowę tego owocu w czasie lunchu, po upływie trzech godzin będziemy aż o 40% mniej odczuwać głód. Awokado pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a tym samym zapewnić dobry nastrój i kontrolować stres.
Migdały
To oczywiste, że orzechy są źródłem zdrowia, jednakże nie wszyscy wiedza, iż migdały bogate w witaminę E poprawiają odporność. Z kolei zawarta w nich witamina B pomaga zmniejszyć podatność na depresję i łagodzi nerwy. Zaleca się spożywać ¼ szklanki migdałów każdego dnia aby móc cieszyć się pełnią korzyści z nich płynących.
Pomarańcze
Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, bogate w witaminę C pomagają wzmocnić układ odpornościowy i tym samym mogą łagodzić stres. Spodziewając się stresującej sytuacji, których z pewnością jest wiele w naszym codziennym życiu, warto zafundować sobie dawkę witaminy C. Dzięki temu będziemy w stanie łatwiej obniżyć podwyższony poziom hormonu stresu - kortyzolu i wysokie ciśnienie tętnicze.
Banany
Czy wiecie, że zjedzenie średniej wielkości banana nie tylko zaspokoi głód, ale również za sprawą serotoniny (hormonu szczęścia) pomoże się nam zrelaksować i poprawić samopoczucie? Zapewni przy tym 30% zapotrzebowania ma witaminę B-6, a ponadto doda energii i siły.
Wskazówki żywieniowe redukujące stres
Jak jeszcze poprzez żywienie kontrolować i ograniczyć stres?
- Jeść o regularnych porach. Najlepiej co 3-4 godziny, tak aby utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Pomijając posiłki możemy doprowadzić nagłych wahań poziomu cukru, a co za tym idzie gorszego samopoczucia, drażliwości, niepokoju i roztrzęsienia. Dodatkowo, spowolnimy metabolizm, zwiększymy skłonność do przejadania się, a tym samym przybierania na wadze. Pamiętajmy o zdrowym śniadaniu i wartościowych posiłkach w ciągu dnia.
- Spożywać surowe i gotowane warzywa. Dostarczymy sobie energii i uspokoimy swoje ciało. Świetnym wyborem, ze względu na właściwości uspokajające będą warzywa korzeniowe - buraki, marchew, dynie czy słodkie ziemniaki.
Dominika Gębiś