8 przyczyn dla których granat może poprawić twoje zdrowie
Świeże nasiona granatu wyglądają zachwycająco w sałatce. A może wolisz kuszący karmazynowy sok z granatu? Nieważne w jakiej formie lubisz spożywać ten owoc, to ciężko jest znaleźć inny jesienny owoc, który byłby aż tak bogaty w zdrowe składniki. Granat nie tylko dobrze smakuje i wygląda, lecz także coraz częściej zyskuje rangę super-jedzenia, które ma wiele zdrowotnych właściwości.
Granat zawiera antyoksydanty, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca. Działają one na dwa sposoby. Po pierwsze zmniejszają ilość nagromadzonego w tętnicach cholesterolu, który sprawia, że nasze serce musi ciężej pracować, aby dostarczyć krew do ważnych organów. Po drugie mogą one zredukować aż o 50% szkody wyrządzone właśnie przez złogi cholesterolu. Jeden z przeprowadzanych eksperymentów naukowych pokazał, że picie około 240 ml soku z granatu dziennie przez 3 miesiące poprawia krążenie krwi w sercu.
Udar
Poprawa zdrowie układu sercowo-naczyniowego, zmniejsza ryzyko udaru. Badanie przeprowadzone w 2005 roku pokazało, że pijąc codziennie 50 ml soku z granatu poprawia się krążenie krwi, które było zaburzone przez odczuwany stres.
W dalszym ciągu poszerza się ilość badań na temat tego czy składniki granatu mogą spowolnić rozrost patologicznych komórek. Mimo że jeszcze musi upłynąć wiele czasu, to z pierwszych eksperymentów wynika, że może tak być. Podczas jednego niewielkiego badania okazało się, że pacjenci z rakiem prostaty, którzy pili 230 ml soku z granatu dziennie mieli wolniejszy rozrost guza od tych, którzy nie spożywali tego soku. W badaniach laboratoryjnych okazało się, że niektóre elementy granatu hamują zmutowane komórki różnych formach raka.
Osteoporoza
W naszym organizmie znajdują się dwa rodzaje komórek kości – osteoblasty, które produkują nowe komórki kości i osteoklasty, które usuwają stare komórki. Podczas osteoporozy proces ten jest zaburzony i stare komórki kości są usuwane zanim zdążą pojawić się nowe, przez co zmniejsza się gęstość i siła kości. Testy przeprowadzone na myszach pokazały, że granat przyspiesza aktywność osteoblastów i zmniejsza aktywność osteoklastów, przez co poprawia się gęstość kości.
Prawidłowo funkcjonujący układ trawienny pozwala naszemu organizmowi na wchłanianie wszystkich składników odżywczych z pożywienia oraz na pozbycie się wszystkich złogów. Zbyt mała ilość błonnika w diecie może powodować zatwardzenia, bolesne hemoroidy oraz problemy z jelitami takie jak nowotwór jelita grubego. Jeden granat zawiera 45% dziennego zapotrzebowania na błonnik, przez co wspomaga trawienie.
Choroby degeneracyjne
Choroby degeneracyjne takie jak Alzheimer czy choroba Parkinsona wykazują pozytywne działanie na właściwości granatu. Jedno z badań naukowych przeprowadzonych na pacjentach chorujących na Alzheimera pokazało, że ci z nich którzy pili codziennie sok z granatu mieli o połowę mniej chemicznych złogów w hipokampie, czyli części mózgu odpowiedzialnej za objawy choroby Alzheimera takie jak utrata pamięci.
Stres przez wiele osób uważany jest za numer jeden dzisiejszych problemów zdrowotnych. Kiedy jesteśmy zestresowani w naszym organizmie zwiększa się poziom kortyzolu. W naszym życiu potrzebny jest stres, który nas motywuje, jednak wysoki poziom kortyzolu utrzymujący się przed długi czas może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych takich jak kłopoty z sercem czy depresja. Okazuje się, że granat zmniejsza ilość kortyzolu, przez co zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby spowodowane stresem.
Zdrowie jamy ustnej
Testy naukowe pokazują, że granat może zmniejszać przyrost płytki nazębnej o 84%. Płytka nazębna na zębach i dziąsłach pozwala na rozmnażanie się bakterii, które mogą powodować ubytki i choroby dziąseł.