A może herbatki z igieł sosnowych?
Sergei Boutenko, znawca dzikich roślin jadalnych, w swojej książce poleca herbatkę z igieł sosnowych. To żółto zabarwiony napój o łagodnym smaku. Tradycyjnie, wywar z sosny był wykorzystywany m.in. do leczenia infekcji skórnych i bólu gardła.
Do przygotowania aromatycznej herbatki potrzebować będziemy 1/2 szklanki świeżo zebranych igieł sosnowych, dokładnie pokrojonych i 2 szklanki wody.
- Wrzuć igły do gotującej się wody, zmniejsz temperaturę i gotuj przez 10-20 minut, zależnie od tego, jak mocną herbatę chcesz otrzymać. W rezultacie powstanie żółto zabarwiony napój o łagodnym smaku. Pij go na zimno lub ciepły. Po zaparzeniu może być również przechowywany w lodówce - instruuje w książce "Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących" Sergei Boutenko.
Co ciekawe, taką herbatę można robić z igieł wszystkich drzew wiecznie zielonych: jodły, świerku, cedru.Sergei Boutenko w swojej książce udowadnia, że z tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polnych ścieżkach może wyczarować wiele smakołyków. Nie straszne mu chwasty, korzonki czy liście. (PAP Life)