Reklama

A może herbatki z igieł sosnowych?

Sergei Boutenko, znawca dzikich roślin jadalnych, w swojej książce poleca herbatkę z igieł sosnowych. To żółto zabarwiony napój o łagodnym smaku. Tradycyjnie, wywar z sosny był wykorzystywany m.in. do leczenia infekcji skórnych i bólu gardła.

Do przygotowania aromatycznej herbatki potrzebować będziemy 1/2 szklanki świeżo zebranych igieł sosnowych, dokładnie pokrojonych i 2 szklanki wody.

- Wrzuć igły do gotującej się wody, zmniejsz temperaturę i gotuj przez 10-20 minut, zależnie od tego, jak mocną herbatę chcesz otrzymać. W rezultacie powstanie żółto zabarwiony napój o łagodnym smaku. Pij go na zimno lub ciepły. Po zaparzeniu może być również przechowywany w lodówce - instruuje w książce "Dzika spiżarnia, czyli zbieractwo dla początkujących" Sergei Boutenko.

Reklama

Co ciekawe, taką herbatę można robić z igieł wszystkich drzew wiecznie zielonych: jodły, świerku, cedru.Sergei Boutenko w swojej książce udowadnia, że z tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polnych ścieżkach może wyczarować wiele smakołyków. Nie straszne mu chwasty, korzonki czy liście. (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy