Reklama

Aby dziecko było zdrowe

Aby dziecko rosło zdrowe i silne, bardzo ważne jest to, co podajemy mu już od pierwszych godzin życia.

Odpowiednia ilość składników odżywczych i mineralnych pomaga w walce z infekcjami, dlatego warto karmić maluszka mlekiem odpowiednim do jego wieku i związanych z tym potrzeb.

Bez wątpienia dla noworodka najlepsze i najbardziej wartościowe jest mleko matki. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze i naturalnie wzmacnia jego odporność, chroniąc przed infekcjami i alergią.

Przy każdym karmieniu maluszek otrzymuje odpowiednią porcję przeciwciał. Szczególnie bogata w przeciwciała jest siara wydzielana przez pierwsze dni karmienia.

Reklama

Bardzo ważny jest na początku kontakt z ciałem matki - źródłem przyjaznych bakterii, które także wspomagają budowę odporności dziecka. Pediatrzy zalecają, by karmić dziecko piersią jak najdłużej, a przynajmniej do 6. miesiąca życia.

W obecnych realiach kobiety po czteromiesięcznym urlopie macierzyńskim zazwyczaj wracają do pracy. Wówczas powoli odstawiają dziecko od piersi i przechodzą na karmienie mlekiem modyfikowanym.

Skład takiego mleka w niewielkim stopniu różni się od mleka matki. Mleko powyżej 6. miesiąca życia zawiera:
nukleotydy - pomocne dla sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego;
kompozycję składników mineralnych (żelaza, miedzi, cynku i selenu) - pomocnych w utrzymaniu prawidłowej odporności;
tłuszcze roślinne - są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
wapń - jego zawartość jest optymalna w rozwoju szybko rosnącego kośćca dziecka;
żelazo - niezbędne w procesie tworzenia komórek krwi;
cynk - pełni ważną rolę w rozwoju kości;
jod - niezbędny składnik hormonów tarczycy;
selen - antyoksydant naturalnie obecny w mleku matki, dodatkowo wspomagający układ odpornościowy dziecka.

Po ukończeniu przez dziecko 1. roku życia, mleko może być już wzbogacone sztucznymi prebiotykami. Naturalnie występują one w mleku matki. Są to składniki odżywcze stymulujące wzrost przyjaznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Odpowiednia ilość pożytecznych drobnoustrojów pomaga organizmowi bronić się przed bakteriami chorobotwórczymi, wzmacniając w ten sposób naturalne mechanizmy obronne dziecka.

Dla dzieci zagrożonych ryzykiem wystąpienia alergii na białka mleka krowiego poleca się specjalne przygotowane mleka hypoalergiczne, które również zawierają odpowiednią ilość składników odżywczych i witamin.

Po skończeniu 4. miesiąca życia dziecka wprowadzamy już do jego jadłospisu bezglutenowe kaszki, które mieszamy z mlekiem. Optymalny skład kaszki, przygotowany przez specjalistów, odpowiada na zapotrzebowanie dziecka na składniki, które wzmacniają system odpornościowy.

Odpowiednie do wieku mleko modyfikowane, jak zalecają specjaliści, powinno być obecne w diecie dziecka do ukończenia 3. roku życia.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mleko | dziecko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy