Amarantus – zboże przyszłości
Amarantus, zwany również szarłatem i „zbożem przyszłości”, to jedna z najstarszych i najszlachetniejszych roślin na świecie. Jego historia sięga ponad czterech tysięcy lat! Amarantus był uprawiany jeszcze przez Inków i Majów, którzy wykorzystywali jego liście do leczenia wielu schorzeń, a nasiona rośliny były podstawowym składnikiem potraw. Szarłat nie bez powodu nazywany jest zbożem przyszłości. Wartości odżywcze, które zawiera, zapewniają naszemu organizmowi zdrowie, a nawet leczą. Ponadto, amarantus doskonale sprawdza się w kuchni. Poznaj cenne właściwości i zastosowanie tej wyjątkowej rośliny.
Amarantus to jedna z roślin, które człowiek zaczął uprawiać najwcześniej. Według źródeł historycznych jako pierwsi robili to Inkowie i Majowie i to na długo przed odkryciem Ameryki. Naukowcy twierdzą, że amarantus znany jest od pięciu tysięcy lat, ale wielką sławę zyskał dopiero w XX wieku, gdy badaniami potwierdziono jego niezwykłe właściwości prozdrowotne.
Dlaczego warto włączyć amarantus do diety?
Szarłat to bogactwo wartości odżywczych potrzebnych organizmowi do prawidłowej pracy, a także wspomagających leczenie wielu chorób. Amarantus to przede wszystkim bogate źródło łatwo przyswajalnego i najbardziej wartościowego białka. Ma go najwięcej spośród wszystkich zbóż. Szarłat wygrywa z innymi zbożami również pod względem zawartości błonnika. Posiada go nawet trzykrotnie więcej niż pszenica! A to jeszcze nie wszystko. Szarłat to również cenne źródło żelaza, witamin: A, B, C, D i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, znajdziemy w nim najważniejsze dla organizmu minerały. Mowa o wapniu, magnezie, fosforze i żelazie. Tego ostatniego zawiera kilkakrotnie więcej niż szpinak!
Wspomaga odchudzanie
Amarantus jest bardzo sycący, ale nie tuczący. Znajdziemy w nim niewiele kalorii. Dzięki sporej ilości błonnika doskonale działa na układ trawienny - przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu, a także zapobiega niestrawności i wzdęciom. Amarantus powinny włączyć do diety szczególnie osoby zmagające się z nadwagą i problemami trawiennymi.
Pozytywnie wpływa na układ nerwowy
Czy pomyślałeś kiedykolwiek, że zboże może ukoić twoje problemy nerwowe? Okazuje się, że tak! Jednym z nich jest właśnie amarantus. Dzięki potężnej dawce witaminy B, poprawia on nie tylko pracę całego organizmu, ale przede wszystkim układu nerwowego. Jedzony regularnie obniża poziom stresu, a także poprawia koncentrację i pamięć.
Reguluje poziom cukru we krwi i chroni przed cukrzycą
Do swojej diety amarantus powinni włączyć także diabetycy. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu regularnie jedzony szarłat zapobiega wzrostowi cukru i reguluje jego poziom, a w konsekwencji zapobiega nagłym skokom glukozy.
Wzmacnia serce
Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych amarantus pozytywnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy i samo serce. Ponadto, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Obecnie ziarna amarantusa oraz przetwory na bazie tej rośliny można kupić w dużych supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Szarłat najlepiej stosować jako zamiennik popularnych kasz, ziemniaków lub ryżu. Doskonale sprawdzi się również w zupach i pełnowartościowych, szybkich przekąskach. Ponadto, można stosować go zamiast mąki, przygotowując wypieki. Od kilku lat na rynku dostępny jest również tzw. popping - amarantus ekspandowany, który przypomina dmuchany ryż. Można go jeść zamiast owsianki. Idealnie nadaje się do mleka i jogurtów.