Antycellulitowy przepis - mniej cukrów, sodu i tłuszczu
Cellulit to zmora ponad 60 proc. kobiet, powodowany niewłaściwym stylem życia, stresem złą dietą. Pożywką dla cellulitu są cukry proste, złe tłuszcze oraz sód.
- Czy możliwe jest całkowite wyeliminowanie cellulitu? Mówimy bardziej o regeneracji, zminimalizowaniu rozwoju i widocznych konsekwencji lipodystrofii, czyli zmniejszeniu grudek, wgłębień czy uwypukleń, dzięki odpowiednio dobranej diecie, ćwiczeniom fizycznym i zabiegom kosmetycznym - podkreśla dietetyk Sylwia Leszczyńska, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.
Pożywką dla cellulitu z pewnością są cukry proste, złe tłuszcze oraz sód, których lepiej unikać w codziennej diecie.
- Sód powoduje gromadzenie się wody pozakomórkowej powodując w ten sposób obrzęki. Nadmierna ilość węglowodanów prowadzi do wzrostu biosyntezy kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, wzrostu objętości komórek tłuszczowych, nie działa korzystnie na stężenie insuliny - wyjaśnia dietetyk.
Zatem warto zamienić białe na brązowe - pełnoziarniste pieczywo, kasze gruboziarniste, płatki owsiane.
- Zachęcam również do wzbogacenia diety o nasiona roślin strączkowych, warzywa, umiarkowane ilości owoców, chudego mięsa, produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, zdrowych tłuszczów (olej lniany, oliwa z oliwek), orzechów i nasion oraz ryb. Korzystnie działa zwiększenie błonnika pokarmowego w diecie (stopniowe zwiększanie ilość warzyw, produktów z pełnego ziarna). Pamiętajmy, że błonnik działa tylko wtedy, kiedy ma dostęp do wody - dlatego należy wypijać przynajmniej 8 szklanek wody dziennie, co wspomoże regulację pracy przewodu pokarmowego - zaleca ekspert.