Antydepresyjne ryby
Na stan emocjonalny człowieka wielki wpływ ma dieta - głoszą naukowcy. Według tej teorii, kwasy tłuszczowe OMEGA-3 przeciwdziałają depresji, a ich najwięcej zawierają tłuste ryby.
Zdaniem uczonych, tym właśnie faktem można zapewne tłumaczyć to, że Japończycy i Finowie, którzy codziennie jedzą ryby, najrzadziej cierpią na depresję.
Co najmniej w trzech badaniach przeprowadzonych w USA, Wielkiej Brytanii i Izraelu stwierdzono, że zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych OMEGA-3 ma ogromny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego mózgu i stan emocjonalny.
W badaniu brytyjskich uczonych przedstawiono dane, według których u 88 proc. pacjentów z zaburzeniami emocjonalnymi zaobserwowano radykalne zmniejszenie wahań nastroju, liczby ataków paniki i depresji po wyłączeniu z diety cukrów, kofeiny, alkoholu, tłuszczów nasyconych i po jednoczesnym zwiększeniu spożycia owoców, warzyw zielonych, a przede wszystkich tłustych ryb, jak np. łosoś, tuńczyk, sardynka i makrela.