Aroniowe koktajle - miksuj dla młodości
Szczególnie wiosną i latem chętniej będziemy sięgać po orzeźwiające koktajle. Katarzyna Błażejewska-Stuhr udowadnia, że z łatwością można upłynnić całą gamę składników odżywczych i zamienić je w kolorowe bomby witamin.
Panie szczególnie powinny zwrócić uwagę na koktajle "Superjagodowe" powszechnie uważa się te owoce za naturalne kosmetyki. Przeciwutleniacze, witaminy urody - jagody mają w sobie tę niezwykłą moc odmładzania i upiększania. Ich zastosowanie wyjaśnia w swojej najnowszej książce "Superkoktajle" Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
"Rośliny jagodowe to biologiczna rodzina, do której należą m.in.: aronia, agrest, jagody, truskawki, borówki, porzeczki, winogrona i żurawina. Słyną ze swoich właściwości smakowych i prozdrowotnych. Ich niewątpliwym atutem - widocznym już na pierwszy rzut oka - są barwniki roślinne i przeciwutleniacze. Świeże mają wysoką zawartość witaminy C. Owoce jagodowe to prawdziwe bogactwo minerałów (magnezu, potasu, wapnia i żelaza)" - pisze dietetyk.
Przytacza również badania przeprowadzone na Harvardzie, które wskazują, że "wysokie spożycie owoców jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć, umiejętność logicznego myślenia oraz orientację". Gdyby tego było mało owoce jagodowe wykazują silne działanie przeciwutleniające - kobiety wprost uwielbiają antyoksydanty, które przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
W tym wypadku warto zwrócić uwagę na dobrze znaną, ale mało popularną aronię. "Aronia wspaniale walczy z wolnymi rodnikami, jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E. Dlatego zapewnia młodość, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i miażdżycy. Bioflawonoidy zawarte w aronii chronią naczynia krwionośne i wspomagają wzrok, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaćmy, jaskry i degradacji plamki żółtej" - tłumaczy dietetyk.
Proponowane przez Katarzynę Błażejewską-Stuhr koktajle mają jeszcze jedną zaletę - wykonamy je w mgnieniu oka. Wystarczy zmiksować pół szklanki aronii z bananem i mlekiem roślinnym - koktajl gotowym
Można pokusić się również o chłodnik z aronii. Do jego przygotowania potrzeba: 200 ml kefiru, pół szklanki owoców aronii, 2 suszone śliwki namoczone wcześniej w wodzie, kilka listków mięty. Całość miksujemy i słodka alternatywa dla wytrawnego chłodnika gotowa. (PAP Life)
autor: Monika Dzwonnik