Awantura o mleko

article cover
123RF/PICSEL

Awantura o mleko

Często słyszę pytanie: „Jakże mleko miałoby nie być zdrowe, skoro matka karmi nim niemowlę?”. Mleko krowie ma się nijak do ludzkiego. W krowim znajdziemy kazeinę (białko mleczne), tłuszcz i cukier mleczny – laktozę. Bardzo dużo zostało już powiedziane o laktozie i alergiach, dlatego na rynku powszechnie dostępne są bezlaktozowe mleka, jak i produkty mleczne.
Często słyszę pytanie: „Jakże mleko miałoby nie być zdrowe, skoro matka karmi nim niemowlę?”. Mleko krowie ma się nijak do ludzkiego. W krowim znajdziemy kazeinę (białko mleczne), tłuszcz i cukier mleczny – laktozę. Bardzo dużo zostało już powiedziane o laktozie i alergiach, dlatego na rynku powszechnie dostępne są bezlaktozowe mleka, jak i produkty mleczne. 123RF/PICSEL
Przez wiele lat mleko krowie miało silną pozycję, było niemal monopolistą na polskim rynku spożywczym. Choć do naszych kuchni coraz śmielej wkracza mleko roślinne, częściej korzystamy z krowiego czy owczego - mówiąc o nich musimy doprecyzować nazewnictwo. Dlaczego tak gloryfikowane mleko krowie jest dziś na cenzurowanym?
Przez wiele lat mleko krowie miało silną pozycję, było niemal monopolistą na polskim rynku spożywczym. Choć do naszych kuchni coraz śmielej wkracza mleko roślinne, częściej korzystamy z krowiego czy owczego - mówiąc o nich musimy doprecyzować nazewnictwo. Dlaczego tak gloryfikowane mleko krowie jest dziś na cenzurowanym? 123RF/PICSEL
Wciąż mamy za mało informacji na temat trudnej dla ludzkiego organizmu kazeiny. Tu ukryta jest zasadnicza różnica pomiędzy mlekiem krowim i ludzkim. W tym, którym matka karmi niemowlę nie ma kazeiny. Mleko ludzkie zawiera albuminy (białka), ale ma ich o połowę mniej niż krowie. Mleko krowie, podobnie jak pochodzące od każdego innego ssaka, jest idealnym pokarmem dla małego ssaka z tego samego gatunku. Spożywając mleko, a także produkty mleczne, za sprawą kazeiny, silnie zakwaszamy organizm. Białko z mleka krowiego jest gęstą, lepką substancją, której zadaniem jest wzmacnianie szkieletu cielaka. Ścina się w żołądku tworząc twarde, niemal zupełnie niemożliwe do strawienia, grudy. Organizm cielaka jest przystosowany do trawienia kazeiny, ludzki absolutnie nie. W efekcie pojawia się w naszych trzewiach śluz, który odkłada się w tkankach i narządach, głównie w układzie pokarmowym i trawiennym. Kazeina obciąża jelita, nerki i wątrobę, dlatego u osób spożywających mleko krowie w dorosłym życiu często pojawiają się dolegliwości trawienne, takie jak dyskomfort, wzdęcia, niestrawność i biegunki.
Wciąż mamy za mało informacji na temat trudnej dla ludzkiego organizmu kazeiny. Tu ukryta jest zasadnicza różnica pomiędzy mlekiem krowim i ludzkim. W tym, którym matka karmi niemowlę nie ma kazeiny. Mleko ludzkie zawiera albuminy (białka), ale ma ich o połowę mniej niż krowie. Mleko krowie, podobnie jak pochodzące od każdego innego ssaka, jest idealnym pokarmem dla małego ssaka z tego samego gatunku. Spożywając mleko, a także produkty mleczne, za sprawą kazeiny, silnie zakwaszamy organizm. Białko z mleka krowiego jest gęstą, lepką substancją, której zadaniem jest wzmacnianie szkieletu cielaka. Ścina się w żołądku tworząc twarde, niemal zupełnie niemożliwe do strawienia, grudy. Organizm cielaka jest przystosowany do trawienia kazeiny, ludzki absolutnie nie. W efekcie pojawia się w naszych trzewiach śluz, który odkłada się w tkankach i narządach, głównie w układzie pokarmowym i trawiennym. Kazeina obciąża jelita, nerki i wątrobę, dlatego u osób spożywających mleko krowie w dorosłym życiu często pojawiają się dolegliwości trawienne, takie jak dyskomfort, wzdęcia, niestrawność i biegunki.123RF/PICSEL
Co mleko ze sklepowej półki ma wspólnego z krową? Piłeś kiedykolwiek mleko prosto od krowy, a później takie z kartonika? To najlepszy test, jaki można zrobić – nikt nie będzie cię już musiał do niczego przekonywać. Kubeczki smakowe nie kłamią. Jednak nie wszystkie różnice możemy wychwycić zmysłem smaku. Trzeba wiedzieć, że dostępne w sprzedaży mleko, z długimi datami przydatności do spożycia, musi zostać poddane procesowi pasteryzacji, który zmienia strukturę molekularną cząsteczek. W efekcie wiele składników mleka pozostaje dla człowieka niemożliwymi do przyswojenia. Mleko poddane obróbce termicznej (pasteryzowane i UHT) podejrzewane jest o zaburzanie pracy tarczycy, sprzyja rozwojowi cukrzycy, zaburza pracę jelit, wątroby i stawów. Może przyczyniać się do rozwoju zespołu metabolicznego, osteoporozy, próchnicy, zmian torbielowatych jajników czy kamicy pęcherzyka żółciowego. Ewa Koza, mamsmak.com
Co mleko ze sklepowej półki ma wspólnego z krową? Piłeś kiedykolwiek mleko prosto od krowy, a później takie z kartonika? To najlepszy test, jaki można zrobić – nikt nie będzie cię już musiał do niczego przekonywać. Kubeczki smakowe nie kłamią. Jednak nie wszystkie różnice możemy wychwycić zmysłem smaku. Trzeba wiedzieć, że dostępne w sprzedaży mleko, z długimi datami przydatności do spożycia, musi zostać poddane procesowi pasteryzacji, który zmienia strukturę molekularną cząsteczek. W efekcie wiele składników mleka pozostaje dla człowieka niemożliwymi do przyswojenia. Mleko poddane obróbce termicznej (pasteryzowane i UHT) podejrzewane jest o zaburzanie pracy tarczycy, sprzyja rozwojowi cukrzycy, zaburza pracę jelit, wątroby i stawów. Może przyczyniać się do rozwoju zespołu metabolicznego, osteoporozy, próchnicy, zmian torbielowatych jajników czy kamicy pęcherzyka żółciowego. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?