Awokado i orzechy - pogromcy apetytu
Kombinacja zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika sprawia, że awokado jest cennym dodatkiem do codziennej diety. Dowodzą tego najnowsze badania, które wskazują, że awokado jest również skutecznym pogromcą apetytu. Podobne właściwości przypisuje się orzechom.
Awokado to nieoceniony dodatek do codziennej diety. Świetnie komponuje się w śniadaniowym menu, sprawdzi się również jako zdrowa przekąska. Cenione za swoje właściwości odżywcze, awokado pomaga również regulować apetyt, przyczyniając się w ten sposób do kontrolowania masy ciała.
Naukowcy z Illinois Institute of Technology wskazali w swoim badaniu, że osoby otyłe, które do posiłków dodawały awokado, dłużej czuły się syte, w porównaniu do tych, którzy spożywali posiłki niskotłuszczowe o wysokiej zawartości węglowodanów.
Zdaniem dr Britt Burton-Freeman te właściwości awokado zawdzięcza kombinacji zdrowych kwasów tłuszczowych i dość wysokiej zawartości błonnika. Ta kombinacja jest również charakterystyczna dla orzechów. Choć zwykle są one dość kaloryczne, warto skorzystać z tych zdrowych kalorii.
Tłuszcz stanowi bardzo istotny element codziennej diety, szczególnie, jeśli zależy nam na utrzymaniu smukłej sylwetki. Tłuszcze trawione są wolniej, przez co pozwalają na dłużej zachować uczucie sytości. Stanowią również niezbędne paliwo dla mózgu.
Błonnik odgrywa istotną rolę w zachowaniu naszego zdrowia - zmniejszenia ryzyka chorób serca, pozwala utrzymać układ trawienny w dobrej kondycji. Aby zwiększyć zawartość błonnika w codziennej diecie, nie trzeba wielkiego wysiłku, gdyż jego źródeł możemy znaleźć wiele. Zaczynając od warzyw i owoców, które są doskonałym źródłem błonnika, poprzez produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych i wodorosty. Również orzechy i nasiona zawierają pewne ilości błonnika. Doskonałym źródłem błonnika jest również siemię lniane.
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***