Bakłażan – jak się za niego zabrać?
Oberżyna jest rośliną jednoroczną z rodziny psiankowatych. Mimo że w pierwszym odruchu nazwalibyśmy ją warzywem, jadalna część jest owocem, a dokładniej jagodą. Wywodzi się z Afryki, Półwyspu Arabskiego i Indii, gdzie stanowi główny składnik pożywienia ubogiej części społeczeństwa.
Co ma do zaoferowania?
Bakłażan obfituje w składniki mineralna takie jak: potas, magnez, mangan i miedź. Znajdziemy w nim również cenne witaminy, w tym: C, K, witaminy z grupy B oraz znaczące ilości błonnika pokarmowego. Kluczowym argumentem dla zdrowia są obecne w oberżynie fitosterole i przeciwutleniacze. Antyoksydanty, a dokładniej antocyjany odpowiadają za niepowtarzalny kolor skórki owocu.
Nasunina - kolejny przeciwutleniacz zawarty w bakłażanie - ma zdolność uszczelniania i ochrony błon komórkowych w ludzkim organizmie. Obecności wymienionych antyoksydantów bakłażan zawdzięcza silne właściwości antynowotworowe. Polecany jest pacjentom w trakcie kuracji antybiotykowej, wykazuje działanie detoksykacyjne. Poprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, a nawet poziom cholesterolu.
Jak podawać?
Jego działanie może być bardzo cenne, problem pojawia się jednak z właściwym przyrządzeniem bakłażana. Nie może być zjadany na surowo, tym bardziej warto zadbać o właściwą obróbkę termiczną. Sam owoc jest niskokaloryczny, ale potrafi wchłonąć ogromne ilości tłuszczu podczas smażenia, przez co staje się ciężkostrawnym.
Ponieważ bakłażan charakteryzuje się gorzkawym posmakiem, przed obróbką należy go pokroić i posypać solą. Dopiero gdy puści sok, wycieramy go papierowym ręcznikiem i przystępujemy do pieczenia, grillowania, smażenia lub duszenia. Jeśli ważna jest dla nas niska kaloryczność posiłku, albo borykamy się z niedoskonale funkcjonującym układem pokarmowym, wybierzmy obróbkę beztłuszczową. Żaden tłuszcz podgrzewany nie zyskuje na wartości.
Bakłażan sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju zapiekanek, warzywnych gulaszy oraz sosów. Doskonale komponuje się z sosem pomidorowym. Smakowo współgra z pomidorami w różnej postaci, w tym z suszonymi, a także z ziemniakami, cukinią, cebulą oraz papryką. Warto pamiętać o przyprawach ziołowych. Dobrym wyborem będzie na przykład oregano, bazylia czy tymianek.
Najcenniejszy okaz
Zwróćmy uwagę na świeżość bakłażana. Warto sprawdzić, czy skórka jest jędrna, a miąższ twardy. Podczas zakupów dobrze wybrać okazy o jednolitej kolorystycznie skórce, bez plam czy przebarwień i do tego delikatnie błyszczące.
Kiedy wykluczyć?
Warto wiedzieć, że według zasad diety makrobiotycznej bakłażany i inne warzywa psiankowate, takie jak: pomidory czy ziemniaki, powinny być wyeliminowane z jadłospisu. Zdecydowanie muszą z nich zrezygnować osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, takie jak między innymi: Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, stwardnienie rozsiane czy toczeń rumieniowaty.
Ewa Koza, mamsmak.com