Bataty i ziemniaki – smakujemy i obalamy mity

article cover
123RF/PICSEL

Bataty i ziemniaki – smakujemy i obalamy mity

Atutem batatów jest wysoka zawartość beta-karotenu i witaminy młodości – E, które mają korzystny wpływ na stan skóry, wspierają pracę oczu i systemu immunologicznego. Obie substancje są jednocześnie silnymi antyoksydantami, które neutralizują działanie wolnych rodników, chronią przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą, cukrzycą i nadciśnieniem. Bataty to bogactwo wapnia, pierwiastka kluczowego dla układu kostnego, mięśniowego i nerwowego. Według szacunków bataty są sześciokrotnie bogatszym źródłem składników odżywczych niż tradycyjne ziemniaki.
Atutem batatów jest wysoka zawartość beta-karotenu i witaminy młodości – E, które mają korzystny wpływ na stan skóry, wspierają pracę oczu i systemu immunologicznego. Obie substancje są jednocześnie silnymi antyoksydantami, które neutralizują działanie wolnych rodników, chronią przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą, cukrzycą i nadciśnieniem. Bataty to bogactwo wapnia, pierwiastka kluczowego dla układu kostnego, mięśniowego i nerwowego. Według szacunków bataty są sześciokrotnie bogatszym źródłem składników odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. 123RF/PICSEL
Kaloryczność Zarówno tradycyjne ziemniaki, jak i bataty są produktami niskokalorycznymi. W stu gramach białych ziemniaków jest od 60 do 70 kcal, w tej samej porcji batatów około 85 kcal. Decydującym jest sposób ich serwowania. Gotowane w wodzie, na parze czy pieczone bez tłuszczu pozostaną niskokaloryczne i będą wskazane zarówno dla diabetyków, jak i osób w trakcie diety odchudzającej. Zjadane zupełnie solo, ugotowane w małej ilości wody białe ziemniaki pomogą się uporać się z dyskomfortem trawiennym. Działają jak balsam na śluzówki jelit, o ile nie podamy ich na przykład w ciężkostrawnym posiłku mięsnym.
Kaloryczność Zarówno tradycyjne ziemniaki, jak i bataty są produktami niskokalorycznymi. W stu gramach białych ziemniaków jest od 60 do 70 kcal, w tej samej porcji batatów około 85 kcal. Decydującym jest sposób ich serwowania. Gotowane w wodzie, na parze czy pieczone bez tłuszczu pozostaną niskokaloryczne i będą wskazane zarówno dla diabetyków, jak i osób w trakcie diety odchudzającej. Zjadane zupełnie solo, ugotowane w małej ilości wody białe ziemniaki pomogą się uporać się z dyskomfortem trawiennym. Działają jak balsam na śluzówki jelit, o ile nie podamy ich na przykład w ciężkostrawnym posiłku mięsnym. 123RF/PICSEL
Wartość energetyczna batatów i ziemniaków istotnie wzrasta, jeśli dodamy do nich masło, tłusty sos, śmietanę, gęsty i kaloryczny deep, podamy w formie puree czy smażonych frytek lub chipsów. Zjadając je w taki sposób nie tylko pochłaniamy kilkakrotnie więcej kalorii, ale pozbawiamy ziemniaki wielu cennych wartości odżywczych.
Wartość energetyczna batatów i ziemniaków istotnie wzrasta, jeśli dodamy do nich masło, tłusty sos, śmietanę, gęsty i kaloryczny deep, podamy w formie puree czy smażonych frytek lub chipsów. Zjadając je w taki sposób nie tylko pochłaniamy kilkakrotnie więcej kalorii, ale pozbawiamy ziemniaki wielu cennych wartości odżywczych. 123RF/PICSEL
Wartość odżywcza Oba ziemniaki są cennym źródłem potasu, który wspiera pracę serca i wszystkich mięśni, poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego, reguluje ciśnienie i gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Zarówno bataty, jak i białe ziemniaki są skarbnicą korzystnej dla skóry i układu immunologicznego witaminy C. Ten silny przeciwutleniacz wpływa na syntezę kolagenu, produkcję hormonów i przyswajalność żelaza niehemowego (roślinnego).
Wartość odżywcza Oba ziemniaki są cennym źródłem potasu, który wspiera pracę serca i wszystkich mięśni, poprawia funkcjonowanie systemu nerwowego, reguluje ciśnienie i gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Zarówno bataty, jak i białe ziemniaki są skarbnicą korzystnej dla skóry i układu immunologicznego witaminy C. Ten silny przeciwutleniacz wpływa na syntezę kolagenu, produkcję hormonów i przyswajalność żelaza niehemowego (roślinnego). 123RF/PICSEL
Białe ziemniaki wygrywają dostępnością i wyraźnie niższą ceną. Są lubianym przez Polaków warzywem. Może nie musimy wybierać, a po prostu zrobić miejsce w jadłospisie dla jednych i drugich. Monotonia nam nie służy, dobrze mieć alternatywę. Ewa Koza, mamsmak.com
Białe ziemniaki wygrywają dostępnością i wyraźnie niższą ceną. Są lubianym przez Polaków warzywem. Może nie musimy wybierać, a po prostu zrobić miejsce w jadłospisie dla jednych i drugich. Monotonia nam nie służy, dobrze mieć alternatywę. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?