Biała czy czarna: Która rzepa wygra u ciebie?

article cover
123RF/PICSEL

Biała czy czarna: Która rzepa wygra u ciebie?

Biała wspiera system immunologiczny, o którym warto pomyśleć na progu wiosny. Pomaga niwelować bóle reumatyczne i zapobiegać chorobom zwyrodnieniowym. Obie: i biała, i czarna stymulują perystaltykę jelit i usprawniają metabolizm. Przyspieszają usuwanie złogów, zbędnych produktów przemiany materii i skutecznie znoszą zaparcia. Składniki czarnej rzepy są dużym wsparciem dla wątroby, mają działanie żółciopędne. Czarna jest warzywem z wyboru przy niedokrwistości. Naukowcy przypisują jej działanie tożsame z antybiotycznym. Wyciągi z czarnej rzepy są pomocne przy uporczywym kaszlu.
Biała wspiera system immunologiczny, o którym warto pomyśleć na progu wiosny. Pomaga niwelować bóle reumatyczne i zapobiegać chorobom zwyrodnieniowym. Obie: i biała, i czarna stymulują perystaltykę jelit i usprawniają metabolizm. Przyspieszają usuwanie złogów, zbędnych produktów przemiany materii i skutecznie znoszą zaparcia. Składniki czarnej rzepy są dużym wsparciem dla wątroby, mają działanie żółciopędne. Czarna jest warzywem z wyboru przy niedokrwistości. Naukowcy przypisują jej działanie tożsame z antybiotycznym. Wyciągi z czarnej rzepy są pomocne przy uporczywym kaszlu.123RF/PICSEL
Biała wygrywa zawartością witamin. Jest w niej prawdziwe bogactwo ważnej dla odporności witaminy C, poprawiającej kondycję skóry witaminy A i determinujących pracę systemu nerwowego witamin z grupy B. Czarna jest z kolei skarbnicą szeregu składników mineralnych, na czele z chroniącym serce potasem, cennym dla kości i zębów wapniem i ważnym dla krwi żelazem.
Biała wygrywa zawartością witamin. Jest w niej prawdziwe bogactwo ważnej dla odporności witaminy C, poprawiającej kondycję skóry witaminy A i determinujących pracę systemu nerwowego witamin z grupy B. Czarna jest z kolei skarbnicą szeregu składników mineralnych, na czele z chroniącym serce potasem, cennym dla kości i zębów wapniem i ważnym dla krwi żelazem. 123RF/PICSEL
Obie są niskokaloryczne i wskazane w diecie odchudzającej, gdzie kluczem w doborze produktów powinien być duet: niewielka ilość kalorii i wysoka zawartość składników odżywczych. Biała i czarna rzepa spełniają oba warunki, dlatego włącz je do menu, gdy stoisz w blokach startowych do cieplejszych miesięcy roku i marzy ci się redukcja zbędnych kilogramów. Wzmocnisz i odżywisz organizm, obudzisz trzewia i wzbogacisz menu mocnymi akcentami smaków, bo nudy i braku wyraz rzepie zarzucić nie można. Z czym ją łączyć? Dobrze komponują się smakowo z jarmużem, roszponką, jabłkiem, gruszką i kiszonymi ogórkami. Ewa Koza, mamsmak.com
Obie są niskokaloryczne i wskazane w diecie odchudzającej, gdzie kluczem w doborze produktów powinien być duet: niewielka ilość kalorii i wysoka zawartość składników odżywczych. Biała i czarna rzepa spełniają oba warunki, dlatego włącz je do menu, gdy stoisz w blokach startowych do cieplejszych miesięcy roku i marzy ci się redukcja zbędnych kilogramów. Wzmocnisz i odżywisz organizm, obudzisz trzewia i wzbogacisz menu mocnymi akcentami smaków, bo nudy i braku wyraz rzepie zarzucić nie można. Z czym ją łączyć? Dobrze komponują się smakowo z jarmużem, roszponką, jabłkiem, gruszką i kiszonymi ogórkami. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Jednoznaczna odpowiedź na pytanie: „Co lepsze?” nie zawsze jest możliwa. Reakcja naszych organizmów na różne produkty spożywcze nie jest uniwersalna, a mocno osobnicza. Zamiast się głowić którą rzepę wybrać, warto poznać zarówno smak i atuty odżywcze obu. Obie są tego warte.
Jednoznaczna odpowiedź na pytanie: „Co lepsze?” nie zawsze jest możliwa. Reakcja naszych organizmów na różne produkty spożywcze nie jest uniwersalna, a mocno osobnicza. Zamiast się głowić którą rzepę wybrać, warto poznać zarówno smak i atuty odżywcze obu. Obie są tego warte. 123RF/PICSEL
Biała rzepa pomoże zadbać o komórki skóry. Obecna w diecie będzie hamowała procesy ich przedwczesnego starzenia. Czarna to prawdziwe złoto dla włosów. Nie bez powodu przemysł kosmetyczny tak chętnie korzysta z jej wyciągów przy produkcji szamponów i wielu innych artykułów pielęgnacyjnych. Składniki czarnej rzepy wzmacniają cebulki włosów, hamują wypadanie i stymulują wzrost włosów. Kosmetyki z wyciągiem z czarnej rzepy są rekomendowane dla łojotokowej skóry głowy i przy problemach z łupieżem. Obecna w jadłospisie wzmocni włosy od środka i doda im blasku.
Biała rzepa pomoże zadbać o komórki skóry. Obecna w diecie będzie hamowała procesy ich przedwczesnego starzenia. Czarna to prawdziwe złoto dla włosów. Nie bez powodu przemysł kosmetyczny tak chętnie korzysta z jej wyciągów przy produkcji szamponów i wielu innych artykułów pielęgnacyjnych. Składniki czarnej rzepy wzmacniają cebulki włosów, hamują wypadanie i stymulują wzrost włosów. Kosmetyki z wyciągiem z czarnej rzepy są rekomendowane dla łojotokowej skóry głowy i przy problemach z łupieżem. Obecna w jadłospisie wzmocni włosy od środka i doda im blasku. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?