Reklama

Biotyna: Jak wpływa na organizm?

Biotyna, czyli witamina B7 (nazywana także witaminą H), to niezwykle ważna substancja potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie jest niezbędna do zachowania zdrowego stanu skóry, włosów i paznokci, dlatego też często występuje w suplementach na piękny wygląd. Jednak to nie jest jedyna korzystna właściwość biotyny, bierze ona udział w wielu ważnych procesach enzymatycznych. Przede wszystkim odgrywa dużą rolę w produkcji glukozy, pomaga utrzymać jej odpowiedni poziom we krwi, więc na jej niedobór powinni uważać cukrzycy. Ponadto witamina B7 uczestniczy w metabolizowaniu tłuszczów i aminokwasów oraz syntezie kwasów tłuszczowych. Razem z witaminą K zapewnia wytwarzanie protrombiny odpowiadającej za prawidłowe krzepnięcie krwi. Witamina H oddziałuje również korzystnie na tarczycę i układ nerwowy. Jaki wpływ na organizm ma biotyna? W czym ją znajdziemy? Sprawdźmy.

Czym jest biotyna?

Biotyna to związek organiczny występujący w tkankach zwierzęcych i roślinnych, odkryty w latach 20. XX wieku. Zaliczany jest do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B – określa się go jako witaminę B7 lub zamiennie witaminę H (od niem. słowa Haut, czyli skóra). Biotyna jest koenzymem wielu procesów, czyli musi towarzyszyć enzymom do katalizowania reakcji zachodzących w organizmie. Witamina B7 odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych tłuszczów, węglowodanów i aminokwasów, w znacznym stopniu odpowiada również za stan skóry, włosów i paznokci. Nazywana jest witaminą piękna.

Reklama

Biotyna jako jedyna z witamin z grupy B wytwarzana jest przez bakterie jelitowe w przewodzie pokarmowym. Są to jednak niewielkie ilości, dlatego musimy też dostarczać ją wraz z pożywieniem. Dzięki syntetyzowaniu witaminy H w organizmie i jej obecności w wielu produktach rzadko występuje jej niedobór. Jednak istnieją czynniki przyczyniające się do zbyt niskiego poziomu biotyny. Narażone są na to osoby przyjmujące przez długi okres antybiotyki, stosujące ubogą, monotonną dietę, chorzy karmieni sztucznie oraz cierpiący na uszkodzenia śluzówki jelita.

Właściwości biotyny

Podobnie jak inne witaminy z grupy B biotyna jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii. Uczestniczy w wielu procesach enzymatycznych, m.in. w przetwarzaniu i regulowaniu poziomu glukozy, co jest szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę. Witamina H bierze także udział w przemianie tłuszczów oraz syntezie kwasów tłuszczowych, które stanowią jedno z głównych źródeł energii. Są budulcem błon komórkowych, umożliwiają przemianę białek, zapewniają sprawne funkcjonowanie błon śluzowych, a niektóre z nich pełnią funkcję przekaźników lub hormonów. Przez to biotyna zapobiega stanom zapalnym i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Bierze też udział w przetwarzaniu białek i współdziała z niektórymi aminokwasami, np. leucyną czy waliną. Zaopatruje więc nerwy w energię, zapewnia witalność, dobre samopoczucie i prawidłową wrażliwość na bodźce. Oprócz tego biotyna razem z witaminą K syntezuje protrombinę, białko regulujące procesy krzepnięcia. Witamina B7 wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Dzięki wspieraniu powyższych procesów biotyna ma kolosalny wpływ na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, z czego szczególnie jest znana. To właśnie zaburzenia w przemianie składników odżywczych wpływają na zmiany skórne, osłabienie i wypadanie włosów oraz ruchliwe i łamliwe paznokcie. Witamina H zawiera w sobie siarkę, która wpływa na procesy komórkowe skóry. Określa się ją przez to witaminą piękna. Biotyna hamuje aktywność gruczołów łojowych, niweluje więc łojotok i zmiany trądzikowe. Zapobiega też łuszczycy. Biotyna przyspiesza wzrost włosów, wzmacnia je, zapobiega łysieniu i siwieniu. Natomiast paznokcie dzięki witaminie B7 są twardsze i się nie rozdwajają.

Źródła biotyny

Dziennie zapotrzebowanie na biotynę wynosi 30-200 mg. Jej niedobór może powodować osłabienie, anemię, wypadanie i siwienie włosów, łuszczenie się skóry, spadek apetytu i zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi (przez zaburzenia metabolizowania tłuszczów). Warto więc zadbać, o dostarczanie jej organizmowi wraz z dietą. Na szczęście występuje ona w wielu produktach, najwięcej znajdziemy jej w mięsie wieprzowym, wołowym i drobiowym (szczególnie w wątrobie). Oprócz tego jej bogate źródło stanowią orzechy, soja, żółtka jaj, mleko, otręby, ryby (łosoś, sardynki), mąka pełnoziarnista czy ryż. Witamina B7 obecna jest również w warzywach takich jak pomidory, kalafior, kukurydza, szpinak, buraki i cebula oraz w owocach, spośród których należy wymienić banany, arbuzy, brzoskwinie, melony, grejpfruty i winogrona. Biotyna stanowi ponadto składnik wielu suplementów na skórę, włosy i paznokcie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witaminy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy