Błonnik pokarmowy: Dlaczego warto go jeść?

Jabłko - obowiązkowo ze skórą - to świetne źródło błonnika
Jabłko - obowiązkowo ze skórą - to świetne źródło błonnika123RF/PICSEL

Błonnik nierozpuszczalny - jakie korzyści daje i gdzie go znaleźć?

  • pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny;
  • zwiększa wypełnienie jelit, pobudza ich ukrwienie i perystaltykę (również na skutek mechanicznego drażnienia ścian jelita grubego), co przyspiesza przejście treści pokarmowej i dzięki temu reguluje wypróżnienia;
  • chroni przed zaparciami również dlatego, że wiąże dużą ilość wody, co sprawia, że treść pokarmowa zwiększa swoją objętość;
  • dzięki niemu poprawia się trawienie pokarmów, ponieważ wiąże on nadmiar kwasu solnego w żołądku oraz poprawia wydzielanie soków trawiennych, stymuluje również wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego;
  • pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn i metali ciężkich, dzięki czemu bierze udział w oczyszczaniu organizmu;
  • sprawia, że dłużej trwa uczucie sytości po posiłku i co ważne dla osób dbających o prawidłową masę ciała - obniża wartość energetyczną diety.

Jakie są najlepsze, naturalne źródła błonnika nierozpuszczalnego?

  • produktach zbożowych pełnoziarnistych, do których należą: pieczywo razowe, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, jęczmienne, gryczane, żytnie i inne, a także ryż brązowy, ryż dziki, mąki z pełnego przemiału, otręby pszenne i owsiane;
  • skórce owoców i warzyw;
  • niektórych warzywach, np. w zielonym groszku;
  • niektórych owocach, np. w czarnej porzeczce.

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach

Mięso wieprzowe – bardzo popularne w Polsce, nie jest zalecane w diecie przez lekarzy czy dietetyków. Krótko ujmując - działa niekorzystnie na zdrowie. Jedzone w nadmiarze może być przyczyną chorób, ale również jest bardzo ciężkostrawne. Spora zawartość tłuszczu i cholesterolu sprawia, że golonka, boczek czy słonina bardzo obciążają cały układ pokarmowy i mogą zalegać w jelitach przez wiele godzin, a nawet dni. W efekcie po zjedzeniu wieprzowiny czujemy się ociężali, odczuwamy dyskomfort trawienny i senność. Najlepiej więc stawiać na mięso chude jak drób lub w ostateczności wybierać odtłuszczone mięso wieprzowe.
Mięso wieprzowe – bardzo popularne w Polsce, nie jest zalecane w diecie przez lekarzy czy dietetyków. Krótko ujmując - działa niekorzystnie na zdrowie. Jedzone w nadmiarze może być przyczyną chorób, ale również jest bardzo ciężkostrawne. Spora zawartość tłuszczu i cholesterolu sprawia, że golonka, boczek czy słonina bardzo obciążają cały układ pokarmowy i mogą zalegać w jelitach przez wiele godzin, a nawet dni. W efekcie po zjedzeniu wieprzowiny czujemy się ociężali, odczuwamy dyskomfort trawienny i senność. Najlepiej więc stawiać na mięso chude jak drób lub w ostateczności wybierać odtłuszczone mięso wieprzowe.
Produkty te są nasycone szkodliwymi, utwardzonymi tłuszczami trans, których strawienie dla układu pokarmowego to prawdziwy wyczyn. Bułka i mięso oraz ser żółty w połączeniu z drożdżowym ciastem wywołują prawdziwą rewolucję w żołądku! Eksperci oceniają, że tego typu przetworzona żywność może zalegać w ciele nawet trzy dni!
Produkty te są nasycone szkodliwymi, utwardzonymi tłuszczami trans, których strawienie dla układu pokarmowego to prawdziwy wyczyn. Bułka i mięso oraz ser żółty w połączeniu z drożdżowym ciastem wywołują prawdziwą rewolucję w żołądku! Eksperci oceniają, że tego typu przetworzona żywność może zalegać w ciele nawet trzy dni!
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie typu fast-food jest tuczące, niezdrowe i ciężkostrawne. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, co dzieje się w organizmie człowieka po spożyciu hamburgera czy tłustej pizzy.
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie typu fast-food jest tuczące, niezdrowe i ciężkostrawne. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, co dzieje się w organizmie człowieka po spożyciu hamburgera czy tłustej pizzy.
Serniki, ciasta z mascarpone, tiramisu, napoleonki, bezy – kto jest w stanie się im oprzeć? Smakują świetnie, ale niektórzy po spożyciu takiej „bomby” żałują, że się skusili. Desery na bazie nabiału nie tylko mogą przyczynić się do szeregu dolegliwości gastrycznych i stanów zapalnych w organizmie. W towarzystwie jajek, cukru i masła stają się bardzo oporne na trawienie i mogą zalegać w jelitach nawet 12 godzin.
Serniki, ciasta z mascarpone, tiramisu, napoleonki, bezy – kto jest w stanie się im oprzeć? Smakują świetnie, ale niektórzy po spożyciu takiej „bomby” żałują, że się skusili. Desery na bazie nabiału nie tylko mogą przyczynić się do szeregu dolegliwości gastrycznych i stanów zapalnych w organizmie. W towarzystwie jajek, cukru i masła stają się bardzo oporne na trawienie i mogą zalegać w jelitach nawet 12 godzin.
Chociaż grzyby zawierają dużo wody, nie należą do produktów lekkostrawnych. To za sprawą chityny – wielocukru w strukturze chemicznej podobnego do celulozy. Kwasy żołądkowe nie są w stanie jej rozpuścić, dlatego po zjedzeniu, grzyby długo zalegają w żołądku. Aby zminimalizować to niepożądane działanie zaleca się przygotowywanie ich bez zasmażek na bazie śmietany, za to z dodatkiem ziół wspomagających trawienie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek czy jałowiec.
Chociaż grzyby zawierają dużo wody, nie należą do produktów lekkostrawnych. To za sprawą chityny – wielocukru w strukturze chemicznej podobnego do celulozy. Kwasy żołądkowe nie są w stanie jej rozpuścić, dlatego po zjedzeniu, grzyby długo zalegają w żołądku. Aby zminimalizować to niepożądane działanie zaleca się przygotowywanie ich bez zasmażek na bazie śmietany, za to z dodatkiem ziół wspomagających trawienie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek czy jałowiec.
Mimo iż orzechy są zdrową przekąską bogatą w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe, to nie można przesadzać z ich ilością. Jak się okazuje, jedzone w nadmiarze mogą być przyczyną wzdęć, bóli brzucha i niestrawności. Głównym powodem jest obecność garbników i fitynianów - substancji bardzo trudnych do strawienia. Jeśli chcesz uniknąć przykrych dolegliwości, ogranicz się do garści orzechów dziennie i wybieraj jedynie te w surowej formie.
Mimo iż orzechy są zdrową przekąską bogatą w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe, to nie można przesadzać z ich ilością. Jak się okazuje, jedzone w nadmiarze mogą być przyczyną wzdęć, bóli brzucha i niestrawności. Głównym powodem jest obecność garbników i fitynianów - substancji bardzo trudnych do strawienia. Jeśli chcesz uniknąć przykrych dolegliwości, ogranicz się do garści orzechów dziennie i wybieraj jedynie te w surowej formie.

Błonnik rozpuszczalny - jakie korzyści daje i gdzie go znaleźć?

Błonnik sprawia, że dłużej trwa uczucie sytości po posiłku, a także obniża wartość energetyczną diety
Błonnik sprawia, że dłużej trwa uczucie sytości po posiłku, a także obniża wartość energetyczną diety 123RF/PICSEL
  • rozluźnia masy kałowe i w tym mechanizmie zapobiega zaparciom, a także wspomaga ich leczenie;
  • dzięki zwiększeniu lepkości treści pokarmowej zmniejsza wchłanianie cholesterolu ze spożywanych produktów i tym samym może obniżać stężenie cholesterolu całkowitego i "złego" cholesterolu LDL we krwi. Wpływ na obniżanie cholesterolu mają m.in. pektyny, otręby ryżowe i otręby owsiane;
  • obniża też stężenie trójglicerydów we krwi;
  • dzięki zdolności wiązania cholesterolu i kwasów żółciowych sprawia, że przeciwdziała przekształcaniu się ich w związki o charakterze rakotwórczym;
  • obniża tempo trawienia i wchłaniania węglowodanów, dzięki czemu spowalnia wzrost stężenia glukozy we krwi po posiłku, co jest bardzo korzystne dla osób z cukrzycą (pomaga w ten sposób w dobrym kontrolowaniu cukrzycy). Dowiedziono, że jego spożycie obniża stężenie glukozy nie tylko po posiłku, ale też i na czczo;
  • korzystnie wpływa na naszą odporność. Takie działanie wykazuje frakcja błonnika rozpuszczalnego o nazwie beta-glukany: zawarte są one w dużej ilości w produktach z owsa (w płatkach i otrębach owsianych). Beta-glukany przyspieszają też szybkość wytwarzania krwi w szpiku kostnym.
Owoce to absolutna konieczność, jeśli chcemy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość błonnika
Owoce to absolutna konieczność, jeśli chcemy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość błonnika123RF/PICSEL

Jakie są najlepsze, naturalne źródła błonnika rozpuszczalnego?

  • płatki owsiane i otręby owsiane, a także płatki jęczmienne i kasza jęczmienna;
  • różne owoce, np.: jabłka, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, porzeczki, agrest, truskawki, jagody, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie;
  • różne warzywa, np.: pietruszka, marchew, bakłażan, brokuły, brukselka, karczochy, kalarepka, cebula; 
  • nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soja, soczewica, bób; 
  • niektóre inne nasiona, np.: siemię lniane, a także orzechy.
Sen ma ogromny wpływ na kondycję naszej skóry