Reklama

Bluszczyk kurdybanek na zaburzenia rytmu serca

Rośnie powszechnie w całej Polsce. Ma dobroczynne działanie na serce i układ krwionośny, ale też na układ oddechowy i nerwowy. Skorzystaj z jego bogactwa.

Ziele zawiera alkaloidy, saponiny, żywice, flawonoidy, sole mineralne i witaminy. Uspokaja, poprawia krążenie krwi, rozszerza oskrzela i ułatwia oddychanie, reguluje siłę i częstotliwość skurczów mięśnia sercowego. Zastosuj intrat lub napar. 

Intrat – najbardziej skuteczny

Roztwór alkoholowy przygotowywany na ciepło, czyli intrat, znacznie lepiej ekstrahuje substancje czynne z ziela kurdybanka. Dzięki temu ma wyższe stężenie i lepsze działanie. 

Jak zrobić i stosować?

Szklankę ziela bluszczyka kurdybanka (25 g/3,20 zł) wsyp do słoja, zalej 3 szklankami mocno ciepłego, ale nie gorącego alkoholu 96 proc. (podgrzej go, ale nie zagotowuj) i 1 szklanką gorącej wody. Zamknij naczynie i odstaw w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na 14 dni. 

Reklama

Potem przecedź (odciśnij zioła) i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnej szafce do roku. Stosuj 1 łyżeczkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. 

Uwaga! Roztworów alkoholowych nie można stosować przy chorobie wrzodowej żołądka i  jelit, nadkwasocie, refluksie oraz chorobach wątroby. 

Napar – słabszy, ale dla wszystkich 

Roztwór wodny (napar) bluszczyka ma niższe stężenie substancji leczniczych, ale nie ma przeciwwskazań do jego stosowania.

Jak zrobić i stosować?

Łyżkę ziela zalej szklanką gorącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Przecedź. Pij po 1 szklance 2 razy dziennie przez 2 tygodnie. Wybraną kurację możesz robić nie częściej niż raz na 2 miesiące.

Warto teraz zrobić zapasy

Bluszczyk kurdybanek rośnie na łąkach, w zaroślach, parkach. Łatwo go uprawiać. Osiąga do 20 cm wysokości. Ma długie, pełzające rozłogi. Liście zielone lub fioletowe, okrągłe, sercowate, z karbowanymi brzegami. Kwiaty - rurkowate kielichy, drobne, fioletowe lub niebieskie. Kwitnie od kwietnia do końca czerwca. Zrywaj górne części pędów wraz z kwiatami i liśćmi. Susz w piekarniku w temperaturze 35 st. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w ciemnej szafce do roku.


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy