Boćwina - pokarm dla serca

Wpływa zbawiennie na układ nerwowy i mięśniowy, wzmacnia kości i korzystnie wpływa na serce - boćwina to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. Poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, ma również szerokie zastosowanie kulinarne.

Boćwina jest bogata w wapń, magnez, potas i inne minerały, które utrzymują system nerwowy i mięśniowy w zdrowiu. Istotną rolę odgrywa tu magnez, który korzystnie wpływa na krążenie. Ponadto ten minerał w istotny sposób przyczynia się do niwelowania negatywnych skutków stresu - bezsenności, pogorszonego nastroju, bólów głowy.

Reklama

Dodatkowo boćwina zawiera karotenoidy, które są ważne dla zdrowia naszych oczu. Nie tylko niwelują negatywny wpływ niebieskiego światła, chronią również przed zaburzeniami widzenia związanymi z wiekiem - jaskrą, zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej.

Boćwina to pokarm dla serca. Bogactwo zawartych w niej przeciwutleniaczy przyczynia się m.in. do zmniejszenia stanów zapalnych, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz tego, zawarte w boćwinie minerały - wapń, żelazo, magnez i potas - pomagają poprawić stan naczyń krwionośnych i przepływ krwi.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje