Ból żołądka: Rozpoznajemy jego przyczynę
Dokucza ci kłucie w nadbrzuszu i problemy trawienne? Nie musisz od razu myśleć o wrzodach! Sprawdź, skąd się biorą te dolegliwości, i jak je łagodzić.
Zwykle żołądek zaczyna nam dokuczać, gdy żyjemy w stresie, zapominamy o regularnych posiłkach lub po prostu zbyt dużo i niezdrowo jemy. Odczuwamy wtedy przykre dolegliwości: ból, zgagę, nudności, niestrawność. Jeśli te objawy trwają zbyt długo lub nawracają, wiele osób zaczyna podejrzewać wrzody. Jednak takie same lub podobne objawy mogą mieć też inną przyczynę. Przeczytaj i sprawdź, jakie są najczęstsze problemy z żołądkiem i jak je wyleczyć.
Po dużej porcji np. pierogów z kapustą, smażonego mięsa czy ciasta z kremem czujesz gniecenie w żołądku? To typowy objaw niestrawności, która zwykle mija już następnego dnia. By nie zdarzała się zbyt często, przestrzegaj kilku ważnych zasad:
- Wprowadź do jadłospisu produkty usprawniające trawienie. Postaraj się jeść dużo warzyw i owoców (są źródłem błonnika regulującego pracę jelit). Pomocne będą też jogurty naturalne zawierające bakterie probiotyczne
- Jedz 5 lekkich posiłków dziennie. Jeśli odstępy między nimi będą regularne, unikniesz napadów wilczego głodu. Staraj się wstawać od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu
- Wypróbuj lecznicze ziółka. Po zbyt obfitym posiłku zaparz miętę lub ziele dziurawca
To nieprzyjemne uczucie pojawia się 1-2 godz. po jedzeniu. Zgaga jest zwykle efektem diety zwiększającej wydzielanie kwasów trawiennych. Możesz poczuć się lepiej, gdy wykluczysz z jadłospisu pewne grupy produktów oraz określone napoje:
- Tłuste smażone dania, kiełbasa, mięsne wywary. Są bardzo długo trawione, co zwiększa ryzyko zgagi. Zastąp je chudym mięsem pieczonym w folii, rybami
- Fast foody i niezdrowe przekąski. Kebaby, hamburgery czy chipsy zawierają glutaminian sodu oraz bardzo dużo konserwantów, podrażniających błonę śluzową żołądka i wywołujących nadkwasotę. Postaraj się ograniczyć do minimum jedzenie w barach szybkiej obsługi, a zamiast chipsów chrup migdały neutralizujące kwas solny
- Napoje gazowane. Sprzyjają odbijaniu i cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Lepiej pij wodę
Długotrwałe stany zapalne żołądka są często efektem naszego trybu życia. Niezbyt zdrowe nawyki mogą zwiększać wytwarzanie kwasu solnego, który podrażnia śluzówkę żołądka i prowadzi do jej uszkodzeń. Właśnie wtedy pojawia się stan zapalny i przykre dolegliwości. Sprawdź, które przyzwyczajenia warto zmienić, by cieszyć się zdrowiem:
- Nie nadużywaj leków. Popularne środki, po które sięgamy, gdy boli nas głowa przyjmowane zbyt często lub na czczo mogą powodować zapalenie
- Ogranicz kawę, mocną herbatę, alkohol. Jeśli pijesz je w dużych ilościach, drażnią żołądek
- Spróbuj rzucić palenie. Składniki dymu tytoniowego wzmagają wytwarzanie kwasów żołądkowych i zwiększaj ryzyko choroby
- Unikaj gorących posiłków i napojów. Powodują przekrwienie żołądka, a to z kolei osłabia jego błonę śluzową i sprzyja tworzeniu się nadżerek
Dolegliwości związane z wrzodami często dają o sobie znać wiosną. Właśnie teraz uaktywnia się Helicobacter pylori - bakteria, która często przyczynia się do ich powstania. Jeśli niestrawność, zgaga, mdłości oraz inne objawy stają się nie do zniesienia, poproś swojego lekarza o skierowanie do gastrologa. Specjalista zleci badania i na ich podstawie dobierze rodzaj leczenia:
- Test na obecność bakterii Helicobacter. Możesz go kupić w aptece i przeprowadzić w domu. Lepiej jednak wykonać go w profesjonalnym laboratorium - będzie o wiele bardziej dokładny i wiarygodny
- Gastroskopia. Polega na wprowadzeniu przez przełyk do żołądka małej kamerki - endoskopu. Lekarz przyjrzy się wrzodom i oceni stopień zaawansowania choroby. Pobierze też wycinek śluzówki do dalszych badań. Przez 8 godzin przed badaniem nie można nic jeść ani pić
- Leki na receptę. Aby zniszczyć bakterię Helicobacter pylori, należy przez tydzień przyjmować dwa odpowiednio dobrane antybiotyki. Jednocześnie osłonowo stosuje się lek zmniejszający wydzielanie kwasu solnego w żołądku
Zbadaj krew
Warto wykonać morfologię, bo systematyczna utrata krwi, będąca efektem nadżerek śluzówki żołądka lub zaawansowanej choroby wrzodowej, może powodować anemię.