Ból żołądka: Rozpoznajemy jego przyczynę
Dokucza ci kłucie w nadbrzuszu i problemy trawienne? Nie musisz od razu myśleć o wrzodach! Sprawdź, skąd się biorą te dolegliwości, i jak je łagodzić.
Zwykle żołądek zaczyna nam dokuczać, gdy żyjemy w stresie, zapominamy o regularnych posiłkach lub po prostu zbyt dużo i niezdrowo jemy. Odczuwamy wtedy przykre dolegliwości: ból, zgagę, nudności, niestrawność. Jeśli te objawy trwają zbyt długo lub nawracają, wiele osób zaczyna podejrzewać wrzody. Jednak takie same lub podobne objawy mogą mieć też inną przyczynę. Przeczytaj i sprawdź, jakie są najczęstsze problemy z żołądkiem i jak je wyleczyć.
Niestrawność: Uczucie pełności, nudności, ślinotok
Po dużej porcji np. pierogów z kapustą, smażonego mięsa czy ciasta z kremem czujesz gniecenie w żołądku? To typowy objaw niestrawności, która zwykle mija już następnego dnia. By nie zdarzała się zbyt często, przestrzegaj kilku ważnych zasad:
- Wprowadź do jadłospisu produkty usprawniające trawienie. Postaraj się jeść dużo warzyw i owoców (są źródłem błonnika regulującego pracę jelit). Pomocne będą też jogurty naturalne zawierające bakterie probiotyczne
- Jedz 5 lekkich posiłków dziennie. Jeśli odstępy między nimi będą regularne, unikniesz napadów wilczego głodu. Staraj się wstawać od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu
- Wypróbuj lecznicze ziółka. Po zbyt obfitym posiłku zaparz miętę lub ziele dziurawca
Zagaga: Palenie za mostkiem i „ogień” w przełyku
To nieprzyjemne uczucie pojawia się 1-2 godz. po jedzeniu. Zgaga jest zwykle efektem diety zwiększającej wydzielanie kwasów trawiennych. Możesz poczuć się lepiej, gdy wykluczysz z jadłospisu pewne grupy produktów oraz określone napoje:
- Tłuste smażone dania, kiełbasa, mięsne wywary. Są bardzo długo trawione, co zwiększa ryzyko zgagi. Zastąp je chudym mięsem pieczonym w folii, rybami
- Fast foody i niezdrowe przekąski. Kebaby, hamburgery czy chipsy zawierają glutaminian sodu oraz bardzo dużo konserwantów, podrażniających błonę śluzową żołądka i wywołujących nadkwasotę. Postaraj się ograniczyć do minimum jedzenie w barach szybkiej obsługi, a zamiast chipsów chrup migdały neutralizujące kwas solny
- Napoje gazowane. Sprzyjają odbijaniu i cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Lepiej pij wodę
Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka: Mdłości, brak apetytu
Długotrwałe stany zapalne żołądka są często efektem naszego trybu życia. Niezbyt zdrowe nawyki mogą zwiększać wytwarzanie kwasu solnego, który podrażnia śluzówkę żołądka i prowadzi do jej uszkodzeń. Właśnie wtedy pojawia się stan zapalny i przykre dolegliwości. Sprawdź, które przyzwyczajenia warto zmienić, by cieszyć się zdrowiem:
- Nie nadużywaj leków. Popularne środki, po które sięgamy, gdy boli nas głowa przyjmowane zbyt często lub na czczo mogą powodować zapalenie
- Ogranicz kawę, mocną herbatę, alkohol. Jeśli pijesz je w dużych ilościach, drażnią żołądek
- Spróbuj rzucić palenie. Składniki dymu tytoniowego wzmagają wytwarzanie kwasów żołądkowych i zwiększaj ryzyko choroby
- Unikaj gorących posiłków i napojów. Powodują przekrwienie żołądka, a to z kolei osłabia jego błonę śluzową i sprzyja tworzeniu się nadżerek
Choroba wrzodowa: Uczucie pieczenia w brzuchu, wzdęcia, nadkwaśność
Dolegliwości związane z wrzodami często dają o sobie znać wiosną. Właśnie teraz uaktywnia się Helicobacter pylori - bakteria, która często przyczynia się do ich powstania. Jeśli niestrawność, zgaga, mdłości oraz inne objawy stają się nie do zniesienia, poproś swojego lekarza o skierowanie do gastrologa. Specjalista zleci badania i na ich podstawie dobierze rodzaj leczenia:
- Test na obecność bakterii Helicobacter. Możesz go kupić w aptece i przeprowadzić w domu. Lepiej jednak wykonać go w profesjonalnym laboratorium - będzie o wiele bardziej dokładny i wiarygodny
- Gastroskopia. Polega na wprowadzeniu przez przełyk do żołądka małej kamerki - endoskopu. Lekarz przyjrzy się wrzodom i oceni stopień zaawansowania choroby. Pobierze też wycinek śluzówki do dalszych badań. Przez 8 godzin przed badaniem nie można nic jeść ani pić
- Leki na receptę. Aby zniszczyć bakterię Helicobacter pylori, należy przez tydzień przyjmować dwa odpowiednio dobrane antybiotyki. Jednocześnie osłonowo stosuje się lek zmniejszający wydzielanie kwasu solnego w żołądku
Zbadaj krew
Warto wykonać morfologię, bo systematyczna utrata krwi, będąca efektem nadżerek śluzówki żołądka lub zaawansowanej choroby wrzodowej, może powodować anemię.