Borówka amerykańska: niebieska ochrona zdrowia
Borówka amerykańska łączy bogactwo wartości odżywcze i niską kaloryczność, co czyni ją idealnym produktem dietetycznym. Ciemnoniebieskie owoce mają korzystny wpływ na wzrok i normalizację procesów trawiennych. Są pomocne w walce z pasożytami jelitowymi u dzieci. Kiedy jeszcze będą wskazane?
Ojczyzną borówki amerykańskiej jest Ameryka Północna, jednak owoce z powodzeniem mogą być uprawiane również w Polsce. Warunkiem jest posadzenie krzewów w kwaśnej glebie, wtedy najlepiej owocują. Borówka jest spokrewniona z czarną jagodą leśną, ale jej owoce są większe i mają charakterystyczny ciemnoniebieski kolor. Obok wyjątkowego smaku, mają nam do zaoferowania szereg wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia.
Owoce obfitują w szereg cennych witamin, na czele z witaminą A, C, E, PP i witaminami z grupy B. Znajdziemy w nich również ważne składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, selen czy miedź. Najmocniejszym atutem borówki amerykańskiej jest duża ilość przeciwutleniaczy - substancji, które neutralizując działanie wolnych rodników, nie tylko hamują przedwczesne starzenie komórek, ale zapobiegają też rozwojowi chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Wysoka zawartość antyoksydantów i antocyjanów daje borówkom amerykańskim wyjątkowo silną pozycję wśród produktów rekomendowanych nie tylko w profilaktyce, ale też w leczeniu chorób nowotworowych. Najważniejszą rolę w tym zakresie odgrywają antocyjany, witamina C, witamina E, kwas egalowy, kwas foliowy i fitoestronegy. To one unieszkodliwiają wolne rodniki, które są wyjątkowo groźne dla ludzkiego organizmu: powodując uszkodzenia materiału genetycznego i błon komórkowych, przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych. Naukowcy są zgodni, że borówki amerykańskie zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, wątroby, przewodu pokarmowego, macicy i piersi.
Bogactwo witaminy A (przeciwutleniacz) daje borówkom moc zwalczania wolnych rodników, które odpowiedzialne są za uszkodzenia w obrębie narządu wzroku. Borówki są szczególnie polecane kierowcom, pilotom, osobom godzinami pracującym przed komputerem oraz molom książkowym. Obecne w borówkach antocyjany pomagają zregenerować zmęczone oczy, a witamina A poprawia widzenie po zmroku. Owoce stymulują mikrokrążenie w gałce ocznej, chronią siatkówkę oka, są rekomendowane w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Owoce borówki amerykańskiej polecane są przy kłopotach żołądkowych i biegunkach. Zawarte w nich garbniki uszczelniają błony śluzowe i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Jednocześnie zawarty w nich błonnik stymuluje usuwanie z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Lekarze zalecają podawanie borówek profilaktycznie i w walce z pasożytami jelitowymi u dzieci.
Ewa Koza, mamsmak.com