Reklama

Brukselka: zdrowie na widelcu

Maleńkie brukselki mają wiele właściwości zdrowotnych. Wzmacniają serce i chronią przed rozwojem chorób nowotworowych. Zalet mają bez liku. Niestety, wielu na ich widok kręci nosem. Są i tacy, dla których brukselka jest wręcz traumą z dzieciństwa. Zapamiętali gorzki smak i za nic nie dadzą się namówić, by skosztować jej ponownie. Jak gotować brukselkę, by cieszyć się smakiem i korzystać z jej wartości odżywczych?

Jak gotować brukselkę, by nie była gorzka?

Zacznijmy od kuchni. Zalety odżywcze brukselki możemy wyliczać bez końca. Jeśli nie uczynimy jej akceptowalną w smaku, na nic się to nie przyda.

Najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się goryczki, jest zamrożenie brukselki. Jeśli jednak chcesz wykorzystać świeże warzywo, dodaj do wody, w której będziesz ją gotować, łyżeczkę soli i łyżkę cukru. Warzywo lepiej gotować bez pokrywki - to pozwoli, by ulotniły się nielubiane aromatyczne związki. Dla wyjątkowo wyczulonych na gorzkawy posmak polecany jest też trik z wymianą wody w trakcie gotowania. Wystarczy odlać połowę tuż po zagotowaniu, uzupełnić wrzątkiem i gotować jeszcze chwilę. Przetestuj, bo warto. Brukselka to duża dawka zdrowia.

Reklama

Brukselka dla lepszego samopoczucia

Brukselka ma pakiet wartości odżywczych, które są szczególnie ważne na etapie intensywnego wzrostu, a więc dla dzieci, a także kobiet ciężarnych. Jest też cenna dla osób planujących potomstwo. Zawiera kwas foliowy, którego niedobory mogą skutkować wadami wrodzonymi u dziecka, być przyczyną mniejszej masy urodzeniowej, a nawet poronień.

O tym, że ciężarne muszą dbać o podaż kwasu foliowego, dobrze wiemy. Nie doceniamy jednak znaczenia tej witaminy (kwas foliowy to witamina B9) dla prawidłowego rozwoju już narodzonego dziecka, nastolatka i osoby dorosłej. Brukselka jest jednym z lepszych źródeł witaminy B9, która zapobiega anemii i chorobom sercowo-naczyniowym. Kwas foliowy bierze też udział w powstawaniu neuroprzekaźników i wpływa na nasz stan psychiczny. Na każdym etapie życia. Brukselka jest produktem idealnym w jesiennym menu.  

Brukselka - działanie antynowotworowe i przeciwwrzodowe

Większość warzyw i owoców zawiera przeciwutleniacze, ale nie wszystkie dysponują najsilniejszymi. Brukselka, podobnie jak brokuł i kalafior, ma wyjątkowo silne właściwości antynowotworowe. Wszystko za sprawą sulforafanu - przeciwutleniacza, który nie tylko blokuje powstawanie nowych mutacji DNA, ale ułatwia likwidację już powstałych komórek nowotworowych. Jest ważny również na etapie wychodzenia z choroby nowotworowej, gdy osłabiony organizm jest bardziej podatny na infekcje i stany zapalne. Sulforafan ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, co jest wyjątkowo ważne dla zdrowia układu pokarmowego. Działa bakteriobójczo względem helicobacter pylori - bakterii, która jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Brukselka: czas gotowania jest kluczowy

Jeśli zależy nam na zachowaniu właściwości leczniczych sulforafanu, brukselkę należy spożywać na surowo, ewentualnie krótko gotowaną. Optymalnym rozwiązaniem będzie gotowanie na parze, którego czas nie przekroczy 4 minut.

Nie każdy będzie mógł taką spożywać. Brukselka, jak większość warzyw kapustnych, bywa przyczyną wzdęć, gazów i innych sensacji metabolicznych.

Zależy ci na ocaleniu właściwości sulforafanu? Spróbuj dodać do brukselki koper włoski, kminek albo imbir. Zjedz małą porcję i obserwuj organizm. Tego, co dla nas korzystne, nie warto zbyt łatwo odpuszczać.

Brukselka nie tylko dla diabetyków

Warzywo ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii. Co ciekawe, kaloryczność ugotowanej nieznacznie spada. Jest dobrym produktem w diecie cukrzycowej, również dlatego, że dba o serce.

Zawarte w tych maleńkich kapustkach pierwiastki mineralne mają korzystny wpływ na pracę najważniejszego mięśnia w naszym ciele. Wapń wzmacnia kości i zęby, ale bierze też udział w dostarczaniu krwi do tkanek. Z kolei magnez dba o drożność tętnic, a potas reguluje ciśnienie krwi. Dlaczego jest to szczególnie ważne dla diabetyków? Cukrzyca jest poważnym obciążaniem dla serca. Choroby kardiologiczne są jej częstą konsekwencją.

Brukselka: przeciwwskazania

Brukselka zawiera substancje wolotwórcze, które blokują wykorzystanie jodu ze spożywanych pokarmów. Dlatego nie powinna być elementem diety przy niedoczynności tarczycy.

Ewa Koza, mamsmak.com

Zobacz również:

Lęk przed seksem

Równowaga w życiu, czyli co się składa na dobrostan

Jak się pozbyć oponki na brzuchu?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kwas foliowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy