Cała prawda o herbatkach oczyszczających
Mogą pomóc lub zaszkodzić. Zanim zaczniesz je pić, dowiedz się o nich jak najwięcej.
Producenci zapewniają, że herbaty oczyszczające usuwają toksyny z organizmu, przyspieszają metabolizm, poprawiają pracę nerek i wątroby. W efekcie mamy mieć lepszą odporność, więcej energii, promienną cerę i niższą masę ciała. Działanie herbatek zależy od ich składu, więc przed zakupem warto go sprawdzić.
Dobra mieszanka powinna zawierać naturalne diuretyki, czyli rośliny moczopędne. To np. fiołek trójbarwny czy skrzyp polny. Pomagają one pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i obrzęków. Pracę jelit poprawia kora cynamonowca, zapobiega gazom i wzdęciom. Spalanie kalorii zapewni imbir oraz yerba mate. Hibiskus i zielona herbata przyspieszą metabolizm.
Pomoc dla wątroby i jelit: Skuteczna herbata oczyszczająca powinna zawierać składniki chroniące wątrobę. Takie działanie ma np. korzeń mniszka lekarskiego. Osłania on ten ważny narząd przed szkodliwymi substancjami (np. lekami), wspomaga jego regenerację, przyspiesza usuwanie toksyn. To dzięki sprawnej wątrobie możliwe jest prawidłowe oczyszczanie organizmu. Jeśli masz problem z nieszczelnością jelit lub zaparciami, kupuj herbatki z siemieniem lnianym - osłania ono nabłonek jelitowy.
Jakie wybierać? Te z ekocertyfikatami są droższe, zazwyczaj w cenie ok. 100 zł za opakowanie przeznaczone na jedną kurację. W dużo tańszych, poniżej 20 zł, mogą być metale ciężkie, szkodliwe odpadki powstające podczas produkcji, zioła niewiadomego pochodzenia oraz części roślin, które zawierają mniej substancji aktywnych.
W niektórych herbatkach jest przeczyszczający senes. Nie stosuj ich dłużej niż 14 dni, bo mogą ograbić organizm z witamin i mikroelementów. Senes może spowodować groźne dla zdrowia odwodnienie. Nie wolno go podawać przy zapaleniu jelit, podrażnieniu czy zapaleniu wyrostka robaczkowego i zaparciach wymagających użycia środków rozkurczowych.
Sztuka parzenia: By herbatka oczyszczająca przyniosła pożądane efekty, trzeba ją właściwie parzyć. Jeśli zawiera herbatę zieloną lub składniki śluzowe (np. fiołek, siemię lniane), nie zalewaj jej wrzątkiem. Użyj wody o temp. od 60 do 90°C (po 3-12 minutach od zagotowania). Wszystkie mieszanki zaparzaj do 15 minut pod przykryciem, by olejki eteryczne się nie ulotniły.
Domowe, bez skutków ubocznych
Z cytryną i imbirem: Filiżankę zielonej herbaty z 2-3 cm imbiru zaparzaj 10 minut. Dodaj sok z połowy cytryny i pół łyżeczki miodu. Pij na czczo. Cytryna usuwa toksyny, imbir poprawia trawienie.
Z kurkumą: Pół szklanki gorącej wody z 1/4 łyżeczki kurkumy i 1/2 łyżeczki suszonego imbiru zostaw pod przykryciem na 10 minut. Dodaj łyżkę miodu, 1/4 szklanki mleka kokosowego, szczyptę pieprzu. Wypij. Napój ten czyści wątrobę, obniża cholesterol, poprawia trawienie.
Z octem jabłkowym: Do szklanki ciepłej wody dodaj po łyżce octu jabłkowego, soku z cytryny i miodu, szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę cynamonu. Ta herbatka pomaga gubić zbędne kilogramy, reguluje poziom cukru we krwi, przyspiesza metabolizm. Pij rano.
Napar z pokrzywy
Oczyszcza układ trawienny, poprawia pracę wątroby, nerek, żołądka i trzustki. Ma silne działanie moczopędne. Łyżkę lub saszetkę ziół zalej wrzątkiem, parz pod przykryciem 10 minut. Działanie pokrzywy wzmocni dodatek imbiru, miodu lub soku z cytryny.