Cała prawda o herbatkach oczyszczających
Mogą pomóc lub zaszkodzić. Zanim zaczniesz je pić, dowiedz się o nich jak najwięcej.
Producenci zapewniają, że herbaty oczyszczające usuwają toksyny z organizmu, przyspieszają metabolizm, poprawiają pracę nerek i wątroby. W efekcie mamy mieć lepszą odporność, więcej energii, promienną cerę i niższą masę ciała.
Działanie herbatek zależy od ich składu, więc przed zakupem warto go sprawdzić. Dobra mieszanka powinna zawierać naturalne diuretyki, czyli rośliny moczopędne. To np. fiołek trójbarwny czy skrzyp polny. Pomagają one pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i obrzęków. Pracę jelit poprawia kora cynamonowca, zapobiega gazom i wzdęciom. Spalanie kalorii zapewni imbir oraz yerba mate. Hibiskus i zielona herbata przyspieszą metabolizm.
Pomoc dla wątroby i jelit
Skuteczna herbata oczyszczająca powinna zawierać składniki chroniące wątrobę. Takie działanie ma np. korzeń mniszka lekarskiego. Osłania on ten ważny narząd przed szkodliwymi substancjami (np. lekami), wspomaga jego regenerację, przyspiesza usuwanie toksyn. To dzięki sprawnej wątrobie możliwe jest prawidłowe oczyszczanie organizmu.
Jeśli masz problem z nieszczelnością jelit lub zaparciami, kupuj herbatki z siemieniem lnianym - osłania ono nabłonek jelitowy.
Jakie wybierać?
Te z ekocertyfikatami są droższe, zazwyczaj w cenie ok. 100 zł za opakowanie przeznaczone na jedną kurację. W dużo tańszych, poniżej 20 zł, mogą być metale ciężkie, szkodliwe odpadki powstające podczas produkcji, zioła niewiadomego pochodzenia oraz części roślin, które zawierają mniej substancji aktywnych.
W niektórych herbatkach jest przeczyszczający senes
Nie stosuj ich dłużej niż 14 dni, bo mogą ograbić organizm z witamin i mikroelementów. Senes może spowodować groźne dla zdrowia odwodnienie. Nie wolno go podawać przy zapaleniu jelit, podrażnieniu czy zapaleniu wyrostka robaczkowego i zaparciach wymagających użycia środków rozkurczowych.
Sztuka parzenia
By herbatka oczyszczająca przyniosła pożądane efekty, trzeba ją właściwie parzyć. Jeśli zawiera herbatę zieloną lub składniki śluzowe (np. fiołek, siemię lniane), nie zalewaj jej wrzątkiem. Użyj wody o temp. od 60 do 90°C (po 3-12 minutach od zagotowania). Wszystkie mieszanki zaparzaj do 15 minut pod przykryciem, by olejki eteryczne się nie ulotniły.