Cała prawda o wodzie
Woda stanowi ponad połowę masy naszego ciała. Aby utrzymać prawidłowy poziom płynów, człowiek pić musi. Warto zastanowić się nad tym, jakiego rodzaju wodę należy spożywać.
Wszystkie płyny ustrojowe organizmu człowieka - żółć, chłonka, krew, limfa, pot oraz narządy - mięśnie, płuca, a nawet kości mają w sobie wodę. Będąc prawie idealnym rozpuszczalnikiem, woda stanowi środowisko dla wszystkich procesów życiowych, jakie przebiegają w organizmie. Woda jest też niezbędna do normalnego przebiegu procesów trawienia i wchłaniania. Dzięki dużej pojemności cieplnej krążąca krew drogą konwekcji rozprowadza ciepło po organizmie i usuwa je z miejsc powstawania.
Kiedy temperatura otoczenia jest wyższa niż temperatura skóry, oddawanie ciepła odbywa się dzięki parowaniu wody. Pocenie się - choć jest przykrym i nielubianym zjawiskiem - jest dla nas zbawienne.
Zaleca się, by dzienna dawka wody wynosiła około 2 litrów. W lato powinno się pić jej zdecydowanie więcej. Badania wskazują, że co trzeci Polak pije za mało wody. Niedostateczna ilość spożytych w upalne dni płynów może prowadzić do bardzo niebezpiecznego odwodnienia i przegrzania. Łatwo wtedy o porażenie słoneczne i poparzenie podczas opalania. Odwodnienie w granicach 2-3 proc. masy ciała obniża wydolność fizyczną, niedobór wody sięgający 5-8 proc. masy ciała powoduje dalsze zaburzenia wydolności fizycznej i psychicznej, natomiast utrata wody ustrojowej w ilości oko ło 20 proc. prowadzi do śmierci.
Klasyfikacja wód jest sankcjonowana prawnie. Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia dzieli się je na:
naturalne wody mineralne - są to wody podziemne, wydobywane otworami naturalnymi lub wierconymi, różnią się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym; mają stabilny skład mineralny;
wody źródlane - czyli wody podziemne, wydobywane otworami naturalnymi lub wierconymi, które są pierwotnie czyste pod względem chemicznym i mikrobiologicznym; nie różnią się składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
wody stołowe - powstają poprzez dodanie do wody źródlanej wody mineralnej lub soli mineralnych, zawierają co najmniej jeden składnik o znaczeniu fizjologicznym (sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, wodorowęglany lub węglany).
Ponadto ze względu na ilość zawartych w wodzie minerałów w grupie naturalnych wód mineralnych wyróżnia się cztery kategorie: wysoko zmineralizowane (mające powyżej 1500 mg/l składników mineralnych), średnio zmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych), nisko zmineralizowane (do 500 mg/l), bardzo nisko zmineralizowane (poniżej 50 mg/l).
Woda, tak jak pożywienie, powinna dostarczać cennych składników odżywczych. Badania amerykańskie dowiodły, że kobiety, które piją dużo wody bogatej w minerały, nie mają problemów z utrzymaniem prawidłowego poziomu pierwiastków w organizmie. Woda źródlana dostarcza ich niestety tylko w niewielkim stopniu.
Co więcej niektórzy eksperci są wręcz zdania, że pijąc wodę niskozmineralizowaną przyczyniamy się do rozrzedzenia i wypłukiwania elektrolitów z organizmu. Zatem najlepiej pić wody wysoko i średnio zmineralizowane, bo w nich znajdują się składniki mineralne, mające znaczenie fizjologiczne powodujące korzystne oddziaływanie na zdrowie.
Jednak sam poziom ogólnej mineralizacji niewiele mówi, ważne są ilości poszczególnych minerałów zawartych w wodzie. Warto przeczytać etykietę i ocenić, czy ilość zawartych w wodzie składników mineralnych jest odpowiednia do uzupełnienia ich bilansu w diecie.
Najbardziej wartościowe dla organizmu składniki mineralne, które można znaleźć w wodzie mineralnej, to magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany i wodorowęglany, czasem także jod, fluor i żelazo.
Aby wodę można było uznać za źródło składnika, powinna ona pokrywać co najmniej 15 proc. RDA, czyli dobowego zapotrzebowania na dany składnik odżywczy lub zapewnić odpowiednią ilość składników mineralnych korzystnie fizjologicznie oddziałujących na organizm. Wody takie na etykiecie mogą mieć napis np: zawiera magnez, zawiera wodorowęglany.
Woda średniomineralizowana może spełniać funkcję profilaktyczną, wspomagając dietę w utrzymaniu odpowiedniego ich poziomu w organizmie.
Wody niskozmineralizowane i bardzo niskozmineralizowane ze względu na swoją pierwotną czystość, są doskona ym środkiem spożywczym do przyrządzania posiłków, zwłaszcza dla niemowląt, przyrządzania soków do picia i napojów, parzenia kawy, herbaty i ziół itp.
ack