Reklama

Reklama

Cebula dobra na wszystko?

Prawdopodobnie uprawiano ją już 5 tys. lat przed naszą erą! Od wieków docenia się właściwości lecznicze i odżywcze tego warzywa. Niegdyś marynarze stosowali ją przy leczeniu szkorbutu! Cebula nie tylko podkreśla smak wielu potraw, ale jest cennym elementem diety o każdej porze roku.

Cebula jest niczym naturalny antybiotyk. 

Reklama

Działa bakteriobójczo, a wiele cennych związków uwalnia się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli. Zwiększa też odporność, jest bogata w witaminy i mikroelementy. Ponadto wzmacnia organizm i usuwa z niego nadmiar wody.

To znane, obecne w każdej kuchni warzywo zawiera witaminę C, dzięki czemu działa jak przeciwutleniaczem, a także witaminy z grupy B, E, H, PP i K. Jest również bogata w cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód. 

Najzdrowsza będzie w wersji surowej (na kanapce, w sałatce) lub w postaci soku. Może jednak obciążać żołądek, bo jest ciężkostrawna. Na pewno o wiele lżej będziemy czuli się po zjedzeniu cebulki uduszonej na złoty kolor, smażonej (np. podanej do pysznych domowych pierogów) albo słodkiej cebuli pływającej w rosole!

Również w takiej, przetworzonej na ciepło postaci, cebula nadal jest lekarstwem pełnym zdrowotnych właściwości. 

Kiedy jeść cebulę

Jak najczęściej! Jeśli przyjrzymy się, w jakich schorzeniach i przy jakich problemach cebula może być wsparciem, przekonamy się, że warto mieć ją pod ręką. Oto kilka walorów zdrowotnych cebuli:

- pobudza wydalanie moczu. Dlatego powinny sięgnąć po nią osoby cierpiące na reumatyzm i artretyzm, a także choroby, którym towarzyszy opuchlizna;

- surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom; 

- dzięki wysokiej zawartości potasu łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi;

- ma działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ze względu na bogactwo w siarkę organiczną, podobnie jak czosnek wskazana jest w diecie przy zakrzepicy;

- poleca się ją po kuracji antybiotykami, ponieważ ma działanie grzybobójcze. W tym przypadku najlepiej przez kilka dni jeść duszoną cebulę;

- cebula ma również korzystne działanie na zapalenia skóry, pomaga w leczeniu ran i oczyszcza je. Uśmierza też pieczenie po ukąszeniu owadów.


Dowiedz się więcej na temat: cebula | syrop z cebuli

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama