Cebula i czosnek - zdrowie na talerzu
Wśród najbardziej uniwersalnych warzyw, będących podstawą kuchni wielu regionów świata, znajdują się popularne i w naszym kraju cebula i czosnek. Prócz dodawania wyrazistości potrawom, mają one jedną olbrzymią zaletę: Są prawdziwą skarbnicą witamin.
Dietetycy zwykli przekonywać nas, że to kolorowe warzywa i owoce są najzdrowsze, gdyż zawierają szeroką gamę witamin i minerałów. Choć nie sposób z tym polemizować, równie wartościowe źródło składników odżywczych stanowią cebula i czosnek. I mimo że wyglądają niepozornie, potrafią dodać każdej potrawie wyrazistości, będąc zarazem istną skarbnicą witamin i mikroelementów.
Będąca postawą kuchni latynoskiej cebula zawiera w sobie potężną dawkę witaminy C, B6, potasu i kwasu foliowego, podczas gdy popularny szczególnie w krajach śródziemnomorskich czosnek jest bogaty w witaminę C, tiaminę, potas, wapń, fosfor, miedź i mangan. Zarówno cebula, jak i czosnek są jednocześnie niskokalorycznym sposobem na dodanie ostrego smaku potrawom bez konieczności sięgania po znacznie mniej zdrowe składniki, jak choćby masło i sól.
- Włączenie czosnku i cebuli do codziennej rutyny gotowania będzie nie tylko dobre dla naszego zdrowia, ale także sprawi, że posiłki będą smaczniejsze, wzmacniając doznania związane z jedzeniem. Dzięki temu być może w większym stopniu polubimy samodzielne przyrządzanie pożywnych i zdrowych potraw - zachęca w rozmowie z "Time" dietetyczka Jessica Jones.
Czosnek i cebula, wraz z porem i szczypiorkiem, mają tak wiele właściwości zdrowotnych, że często uważa się je wręcz za produkty lecznicze, zwłaszcza w tradycyjnych systemach medycyny naturalnej, takich jak Ajurweda. Nic w tym dziwnego. Warzywa czosnkowe są wszak bogate w związki siarki organicznej, co według niektórych badań może obniżać poziom cholesterolu i ciśnienia krwi oraz zapobiegać przewlekłym schorzeniom, w tym nowotworom i chorobom układu krążenia.
Zawierają one także fitochemikalia, które według uczonych z American Institute of Cancer Research mogą poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, zapobiegając stanom zapalnym i uszkodzeniom komórek. Czosnek i cebula wykazują również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Znane są też z dobroczynnych właściwości w kontekście zdrowia jelit. To dlatego, że zawierają prebiotyki: związki, które "pomagają w utrzymaniu zdrowego biomu jelitowego" - przekonuje dietetyczka Cara Harbstreet. I dodaje, że błonnik prebiotyczny zawarty m.in. w czosnku i cebuli, może być nawet korzystniejszy dla naszych jelit niż ten obecny w owocach i pełnych ziarnach. Jeśli więc chcemy zadbać o zdrowie, a przy okazji dodać potrawom wyrazistego smaku, nie bójmy się sięgać po czosnek i cebulę - tak często, jak to możliwe.