Cenne właściwości soku z aronii
Sok z aronii często zalecany jest osobom, które mają problemy z sercem lub odpornością. To dlatego, że aronia jest owocem bogatym w wiele witamin i minerałów, ale także cennych dla naszego organizmu przeciwutleniaczy. To właśnie te substancje wykazują zdolność eliminacji wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój przewlekłych chorób, w tym nowotworów. Nie bez powodu sok z aronii uznawany jest zatem za produkt antynowotworowy. Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom tego dobroczynnego napoju.
Aronia jest pełna wartości odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego działania. Znajdziemy w niej niewiele cukru, natomiast sporo błonnika, witamin: A, E, B6, C i K, a także minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Ponadto, aronia to bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed chorobami i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.
Wzmacnia odporność, poprawia urodę
Dzięki sporej zawartości witamin i minerałów sok z aronii wzmacnia odporność, a także doskonale wpływa na naszą urodę: poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
Pozytywnie wpływa na serce i układ krwionośny
Według badań aronia jest owocem, który wpływa również dobroczynnie na serce oraz na układ krwionośny. Poprawia pracę serca, a także przepływ oraz jakość krwi. Sok z aronii zalecany jest szczególnie osobom zmagającym się z anemią.
Chroni przed nowotworami
Badania naukowe potwierdziły, że aronia działa antynowotworowo dzięki obecności przeciwutleniaczy wykazujących zdolność zabijania wolnych rodników. Regularnie pity sok z aronii chroni nie tylko przed rozwojem nowotworów, ale również przed wieloma innymi przewlekłymi chorobami.
Ponadto, sok z aronii dobroczynnie wpływa na wzrok. Wspomaga leczenie takich chorób, jak zaćma, plamka żółta czy jaskra. Udowodniono również, że regularne picie soku z aronii przeciwdziała rozwojowi miażdżycy i reguluje ciśnienie.
Sok z aronii możemy przygotować samodzielnie i cieszyć jego smakiem i właściwościami przez cały rok! Oto, co będzie potrzebne do przyrządzenia soku:
* około cztery kilogramy aronii;
* sok z jednej cytryny;
* dwa kilogramy cukru;
* około cztery litry wody.
Aronię dokładnie myjemy, odcedzamy i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier i gotujemy całość na małym ogniu około 30 minut. Sok przelewamy do butelek, a następnie je pasteryzujemy. Gotowe!
Jak często pić sok z aronii?
Sok z aronii powinniśmy pić przez cały rok. Ryzyko zachorowania znacznie się zmniejszy. Wystarczy szklanka dziennie.