Reklama

Choroba Hashimoto: Jaka dieta jest najbardziej optymalna?

Wysoki poziom cholesterolu, ogólne zmęczenie, nadprogramowe kilogramy, zaparcia czy problemy ze skórą - to tylko niektóre z objawów jednej z chorób tarczycy - Hashimoto. Zniwelować jej skutki może nie tylko odpowiednia terapia i środki farmakologiczne, ale także w pełni zbilansowana i racjonalna dieta. Kluczową rolę powinny w niej odgrywać produkty bogate w witaminę D3, witaminę B12, jod, cynk i selen. Podpowiadamy, co wspólnego z łagodzeniem objawów i skutków chorób tarczycy mają łosoś, makrela, soczewica, owoce morza, jajka czy sardynki i dlaczego należy unikać brukselki, kalafiora, papryki czy produktów przetworzonych.

Postaw na witaminę D3

Kluczową rolę w profilaktyce chorób tarczycy, w tym Hashimoto, odgrywa witamina D3. Dlaczego jest tak ważna? Bo minimalizuje ryzyko pojawienia się problemów z tym narządem i poprawia jego kondycję. W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy D3? Przede wszystkim w rybach - takich jak łosoś, tuńczyk czy makrela; w mleku i jego przetworach oraz w jajkach. Podstawowym źródłem tego składnika jest też słońce, dlatego warto często spacerować i korzystać z pogodnych dni.

Niezbędny jod

Niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest także jod. To właśnie on utrzymuje stężenie TSH na odpowiednim poziomie. Jego niedobór powoduje powiększenie gruczołu tarczowego. Które produkty dostarczą nam największej ilości jodu? Przede wszystkim warto sięgać po owoce morza, dorsza, mintaja, makrelę, sardynki, tuńczyk, groch i szpinak. Zalecana dawka to 150 mikrogramów jodu na dobę. Zapewni nam ją 15 dag mintaja.

Reklama

Kluczowy selen

Bardzo pozytywny wpływ na naszą gospodarkę hormonalną ma też selen. To właśnie on reguluje poziom T3 i T4, czyli hormonów tarczycy. Jednocześnie stymuluje też pracę układu immunologicznego. Gdzie najlepiej go szukać? Przede wszystkim w jajkach, tuńczyku, sardynkach, soi, orzeszkach ziemnych.

Potrzebny cynk

Cynk nie tylko dba o kondycję naszych kości, włosów i paznokci, ale jednocześnie stymuluje produkcję hormonów tarczycy. Najbardziej bogate w ten cenny składnik mineralny są owoce morza, migdały, kakao, mleko (bez laktozy), kasza gryczana, wołowina, soczewica, kurczak, fasola biała i czerwona, pestki dyni. Zalecana dawka to 10 miligramów cynku na dzień.

Witamina B12

Osoby zmagające się z chorobami tarczycy mają problem z przyswajaniem tej cennej witaminy. Tymczasem to właśnie ona bierze udział w kluczowych przemianach węglowodanowych, tłuszczowych i białkowych. Przeciwdziała też depresji. Aby uzupełnić niedobory witaminy B12 warto sięgać po wołowinę, cielęcinę, mleko sojowe, serek tofu i orzeszki ziemne.

Po jakie napoje najlepiej sięgać?

Jeśli chodzi o napoje, to oczywiście najlepiej sięgać po niegazowaną wodę wzbogaconą jodem, magnezem, cynkiem, selenem i z niską zawartością sodu.

Jakie produkty są niewskazane przy chorobach tarczycy?

Osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy, powinny przede wszystkim unikać:

- produktów, które mogą hamować syntezę hormonów tarczycy. W gronie tym plasuje się między innymi kalafior, jarmuż, brokuły, brukselka, gorczyca.

- produktów, które mogą powodować zgagę, na przykład papryki, ziemniaków, bakłażanów czy pomidorów.

- słodyczy, bo podnoszą poziom cukru we krwi, a chorobom tarczycy często towarzyszy insulinooporność, cukrzyca i nadwaga.

- produktów przetworzonych.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: choroby tarczycy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama