Ciemna strona przemysłu spożywczego. Jakie mięso warto kupować?
Jakie mięso warto kupować? O ciemnej stronie przemysłu spożywczego w „Dzień Dobry TVN” opowiedział prezes Compassion in World Farming Philip Lymbery. - Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest coś takiego jak tanie mięso w supermarketach, ale my płacimy za nie trzykrotnie. Po pierwsze przy kasie, po drugie poprzez podatki i subsydia, które zachęcają intensyfikację chowu przemysłowego, a później poprzez koszty dla środowiska i naszego zdrowia – powiedział. - Pojawia się pytanie, czy rzeczywiście potrzebujemy chodu przemysłowego. Wypasanie zwierząt na wolnych wybiegach to alternatywa – dodał.
Od tego w jakich warunkach hodowane są zwierzęta przekłada się na jakość tego, co jemy. Znaczenie ma nie tylko sposób hodowli, ale również to, czym zwierzęta są karmione.
Globalnie produkujemy wystarczająca ilość jedzenia dla wszystkich ludzi, a wręcz jest go za dużo i rocznie marnujemy tony mięsa, którego nie zdążyliśmy zjeść.
Farmy zwierzęce są dla środowiska równie szkodliwe, co fabryki produkujące samochody.