Reklama

Co jeść podczas przeziębienia?

Kiedy czujemy, że zbliża się przeziębienie, często sięgamy po leki lub suplementy diety, które mają nam pomóc w jak najszybszym wyzdrowieniu. Nie należy jednak zapominać, że jedzenie może nas również wspomóc w walce z przeziębieniem. Oto, co najlepiej jeść, kiedy jesteśmy przeziębieni.

Rosół z makaronem

Zjedzenie parującego rosołu z makaronem nie tylko poprawi nam samopoczucie, gdy jesteśmy przeziębieni. Rosół zawiera substancje przeciwzapalne, które mogą łagodzić symptomy przeziębienia. Najlepiej będzie smakował rosół od mamy.

Mleko i inne produkty bogate w witaminę D

Produkty zawierające witaminę D, takie jak mleko czy wzbogacone płatki zbożowe, mogą pomóc w walce z przeziębieniem. Osoby z niskim poziomem witaminy D częściej się przeziębiają niż te, u których występuje ona na odpowiednim poziomie.

Reklama

Marchew i inne produkty bogate w witaminę A

Wszystkie witaminy są ważne dla zdrowia, ale witamina A gra kluczową rolę we wzmacnianiu układu immunologicznego. Podczas przeziębienia dobrze jest jeść bataty, marchew, kabaczek, szpinak i jarmuż.

Zimna zielona herbata

Zielona herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy wzmacniających nasz układ odpornościowy, nawet kiedy już jesteśmy chorzy. Może ona również pomóc w łagodzeniu objawów, które pojawiają się podczas przeziębienia, takich jak ból gardła. Lepiej jest jednak zalać ją zimną wodą niż gorącą. Poziom przeciwutleniaczy jest wówczas wyższy.

Czosnek

Udowodniono, że regularnie spożywany czosnek przeciwdziała przeziębieniom. Dzieje się tak dzięki allicynie, zawartemu w nim składnikowi, który wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy. Podczas przeziębienia również warto jeść czosnek – surowe ząbki lub zmiksowane z sokiem pomarańczowym.

Jagody

Jagody zawierają największą ilość przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców, które mogą pomóc nam przebrnąć przez przeziębienie. Można je jeść osobno lub jako dodatek do jogurtu czy płatków, dzięki czemu uzupełnimy zapas witamin.

Ryby

Spożywanie ryb takich jak łosoś czy tuńczyk podczas przeziębienia może dostarczyć nam cennych kwasów tłuszczowych omega 3. Składniki te mogą wpływać na łagodzenie stanu zapalnego w organizmie, a co za tym idzie, wspomagają nasz układ odpornościowy.

Herbata

Herbata wykazuje korzystne działanie, kiedy mamy zapchany nos. Pomóc mogą nam szczególnie napary z ziół takich jak anyż. Zgnieciony anyż zalewamy szklanką gorącej wody. Dodajemy do smaku cukier, czosnek, cynamon i miód. Tak przyrządzoną herbatę pijemy trzy razy dziennie. Jeśli nie lubisz smaku anyżu, spróbuj mięty. Herbata miętowa działa jak środek wykrztuśny, rozrzedzając śluz i ułatwiając odkrztuszanie go.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy