Co pomoże na wiosenny katar sienny
Gdy o tej porze roku zaczynamy kichać, łzawią nam oczy, zwykle sięgamy po leki przeciwhistaminowe. Ale one mogą powodować problemy z koncentracją. Wypróbuj naturalne środki!
Jadaj warzywa i owoce zawierające kwercetynę: brokuły, cebulę, kapustę, sałatę, szpinak, jabłka, pomarańcze, czarną porzeczkę. Kwercetyna to silny roślinny pigment, który hamuje wydzielanie histaminy, zwalcza przyczynę kataru siennego.
Wybieraj produkty z probiotykami: kefir, maślankę, jogurt bez cukru, a z bakteriami Bifidobacterium lub Lactobacillus i kiszonki. Probiotyki zmniejszają łzawienie oczu.
Używaj przypraw: kurkumę, czosnek, imbir, są przeciwzapalne.
Pij herbatę: czarną i zieloną (bez cukru) oraz napar z pokrzywy. Osłabiają katar sienny!
Pestki dyni są dobrą przekąską podczas kataru, bo pomagają usuwać nadmiar śluzu z gardła i oskrzeli.
Ananas zawiera bromelainę, enzym, który ma silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia ogólną odporność organizmu.
Sałata zawiera też gorzką substancję, która działa uspokajająco (co ważne przy alergii).
Nabiał zawierający probiotyki (jadany codziennie) zmniejsza o 25% ryzyko wystąpienia kataru siennego.
Cebula, oprócz kwercetyny, zawiera związki siarki, które mogą hamować reakcje uczuleniowe.