Reklama

Co pomoże na wiosenny katar sienny

Gdy o tej porze roku zaczynamy kichać, łzawią nam oczy, zwykle sięgamy po leki przeciwhistaminowe. Ale one mogą powodować problemy z koncentracją. Wypróbuj naturalne środki!

Jadaj warzywa i owoce zawierające kwercetynę: brokuły, cebulę, kapustę, sałatę, szpinak, jabłka, pomarańcze, czarną porzeczkę. Kwercetyna to silny roślinny pigment, który hamuje wydzielanie histaminy, zwalcza przyczynę kataru siennego.

Wybieraj produkty z probiotykami: kefir, maślankę, jogurt bez cukru, a z bakteriami Bifidobacterium lub Lactobacillus i kiszonki. Probiotyki zmniejszają łzawienie oczu.

Używaj przypraw: kurkumę, czosnek, imbir, są przeciwzapalne.

Pij herbatę: czarną i zieloną (bez cukru) oraz napar z pokrzywy. Osłabiają katar sienny!

Reklama

Pestki dyni są dobrą przekąską podczas kataru, bo pomagają usuwać nadmiar śluzu z gardła i oskrzeli.

Ananas zawiera bromelainę, enzym, który ma silne działanie przeciwzapalne i wzmacnia ogólną odporność organizmu.

Sałata zawiera też gorzką substancję, która działa uspokajająco (co ważne przy alergii).

Nabiał zawierający probiotyki (jadany codziennie) zmniejsza o 25% ryzyko wystąpienia kataru siennego.

Cebula, oprócz kwercetyny, zawiera związki siarki, które mogą hamować reakcje uczuleniowe.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy