Co się stanie, gdy zjesz łyżkę miodu przed snem?
Choć wiele osób uważa, że miód to tylko puste kalorie i może wyrządzić więcej krzywdy niż pożytku, szczególnie osobom na diecie, lekarze zgodnie twierdzą, że jest to najlepszy sposób, aby zastąpić biały cukier. Podobno po wypiciu ciepłego mleka z miodem człowiek lepiej śpi. Według zwolenników medycyny ludowej, podobny efekt daje wypicie herbaty z rumianku z łyżką miodu, a od czasów starożytnych w Azji tradycją jest zjadanie łyżeczki miodu przed snem. Co to daje?
Jak się okazuje, organiczny, surowy miód potrafi zdziałać cuda! Jest udowodnione, że spożycie miodu wieczorem utrzymuje wątrobę w stanie, który pozwala wytwarzać odpowiednią ilość glikogenu. Podczas spożywania miodu przed snem, mózg przechodzi w tryb kryzysowego poszukiwania paliwa. Dlatego też nieraz budzimy się w nocy potwornie głodni. Miód pomaga uwalniać tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę, która następnie pomaga w produkcji melatoniny. Dodatkowo miód pomaga budować odporność i regeneruje tkanki podczas snu.
Wiele osób zastanawia się, czy miód to dobry pomysł w czasie diety. Odpowiedź brzmi "tak"! Według testów przeprowadzonych przez ekspertów żywieniowych, sportowcy, którzy jedli pokarmy bogate w fruktozę (w tym miód) spalali dziesięć razy więcej tłuszczu niż przeciętny człowiek. Widać, miód działa jak dobrej jakości paliwo dla wątroby i pozwala produkować znacznie większe ilości glukozy. Gdy produkcja glukozy jest wystarczająca, informacje o tym docierają do mózgu, który wysyła hormony odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak, aby faktycznie zobaczyć różnicę w wadze, trzeba przestrzegać diety i całkowicie zastąpić cukier miodem. Ponadto można pić ciepłą wodę z trzema łyżkami miodu przed snem.
Jeśli myślisz, że miód to tylko słodki następca białego cukru, to jesteś w błędzie. Miód oprócz pomocy w spalaniu tkanki tłuszczowej oraz odmłodzenia komórek oferuje nam ochronę przed drobnoustrojami, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Znane są również kojące właściwości miodu, który działa jak lekarstwo w przypadku bólu gardła i uciążliwego kaszlu. Należy jednak pamiętać, że miód nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej pierwszego roku życia. W Australii i Nowej Zelandii, miód manuka używany jest do leczenia ran. Ta forma miodu jest znana od pokoleń, ma za zadanie powstrzymać infekcję.
-Zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej na zębach.
-Pomaga przy alergii.
-Wzmacnia i buduje układ odpornościowy.
-Jest naturalnym antybiotykiem.
Choć miód smakuje wspaniale, należy uważać, aby nie przesadzić. Jedna łyżeczka miodu w zupełności wystarczy, ponieważ miód ma wysoką zawartość cukru, który w przypadku spożycia w dużych ilościach może zaszkodzić.