Co warto wiedzieć o witaminach?
Nic tak dobrze nie wspiera organizmu i naszej ogólnej kondycji, jak odpowiedni, codzienny zastrzyk witamin. To właśnie dzięki nim skóra jest piękna i dobrze odżywiona, układ odpornościowy doskonale zregenerowany po przebytych infekcjach, a układ krwionośny i serce działają jak dobrze naoliwiona maszyna. Dzięki cennym witaminom zyskujemy również najlepszą ochronę przed "cichym złodziejem kości", czyli osteoporozą i wzmacniamy ostrość widzenia. W jakich produktach spożywczych znajdziemy największe pokłady witamin? Gdzie powinniśmy szukać witaminy D3, która nie występuje naturalnie w żywności? Dlaczego witaminy A i E zyskały przydomek "pigułek młodości", a witamina K najlepszego sprzymierzeńca krwi? Podpowiadamy.
Nie bez powodu witamina A jest nazywana witaminą młodości. Uchodzi za ceniony składnik kosmetyków, gdyż pomaga utrzymać zdrowy i piękny wygląd skóry, dba o jej odpowiednie nawilżenie i poprawia jej elastyczność. Ponadto zapewnia fantastyczną kondycję włosom i paznokciom. Jeśli te są nadmiernie łamliwe, powinnaś włączyć do diety właśnie ten składnik odżywczy. Do walorów witaminy C zaliczyć należy także jej dobroczynny wpływ na oczy oraz kości. Eksperci dowodzą, że poprawia ostrość widzenia oraz zabezpiecza nas przed "cichym złodziejem kości", czyli osteoporozą. W jakich produktach spożywczych najlepiej szukać tego składnika odżywczego? Najlepszym źródłem witaminy A są owoce cytrusowe, twarde sery żółte, białe sery wiejskie, mleko, rozmaite ryby, pietruszka, szpinak, marchew oraz wątróbka. Nadmienić warto, że obecna w wielu produktach witamina A jest niszczona pod wpływem obróbki termicznej, dlatego najlepiej włączać do diety produkty, które są jej najlepszym źródłem w postaci surowej. Zalecana dawka witaminy A to od 0.4 do 1 mg dziennie . Dokładnie tyle znajduje się w 100 g wątróbki.
Witamina B1 zbawienna dla mózgu oraz serca
Witamina B1 jest kluczowa z punktu widzenia pracy naszego mózgu oraz serca. Wspomaga i stymuluje ich pracę oraz niweluje szkodliwy wpływ czynników zewnętrznych. Poza tym utrzymuje w dobrej kondycji nasze mięśnie i ma ogromny wpływ na jakość naszego snu. W jakich produktach znajdziemy tę cenną witaminę? Między innymi w drożdżach browarniczych, pszenicy, wieprzowinie, orzechach, owsie oraz gryce i - rzecz jasna - w roślinach strączkowych,. Witamina B1 - podobnie jak witamina A - ulega zniszczeniu pod wpływem wysokich temperatur, dlatego warto spożywać ją na surowo. Dzienna zalecana ilość witaminy B1 to 1.3 do 2.6 mg. Taką porcję zapewnia jeden stek wieprzowy.
Witamina B2 - pigułka zdrowia dla komórek
Kolejna witamina z grupy B, czyli witamina B2, jest odpowiedzialna za prawidłową kondycję komórek w organizmie, świetnie je regeneruje i wzmacnia, poza tym podobnie jak witamina A bardzo korzystnie wpływa na ostrość widzenia oraz zdrowie mięśni. Solidnych porcji tej cennej witaminy dostarczy nam między innymi, mleko, migdały, jaja, sery, między innymi serek wiejski, drożdże oraz mięso. Zalecana dzienna dawka witaminy B2 to od 1.3 do 3 mg dziennie. Taką ilość znajdziesz w dwóch kurzych jajach.
Witamina B5 bardzo korzystnie wpływa na pamięć i krążenie krwi, świetnie regeneruje organizm po przebytych infekcjach oraz dba o serce i sprawia, że jest ono w dobrej kondycji. Doskonałym źródłem witaminy B5 są różnej maści mięsa, żółtka jaj, kawior, rośliny strączkowe, orzechy, drożdże, owsianka, gryka, ryż oraz brokuły. Witamina ta jest niszczona przy procesach powtórnego zamrożenia. Dzienna zalecana dawka witaminy B5 to 5 mg.
Witamina B6 wzmacnia system nerwowy
Witamina B6 pomaga utrzymać piękny i zdrowy wygląd; wzmacnia system nerwowy i poprawia przepływ krwi. Witaminy B6 dostarczą takie produkty jak zboża, kiełki pszenicy, zielone sałaty, kapusta, banany, orzechy włoskie, otręby, łosoś oraz mięso. Witamina B6 ulega zniszczeniu przy długiej obróbce termicznej oraz przy długotrwałym naświetleniu.
Witamina B12 na piękną sylwetkę
Witamina B12 pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała, stymuluje pracę układu odpornościowego oraz układu pokarmowego; poprawia też pamięć. Spore porcje witamy B12 są obecne w soi, chmielu, szpinaku, ostrygach, rybach, mleku, serach, żółtkach jaj oraz różnorodnych mięsach. Witamina B12 jest niszczona w procesie długotrwałej obróbki termicznej, poprzez działanie światła oraz wysokich temperatur. Zalecana dzienna ilość to 2-5 mg. Taką ilość zawiera 100 gramów łososia.
Witamina C na doskonałą odporność
O walorach witaminy C można byłoby się rozpisywać długo. Odgrywa kluczową rolę w kontekście pracy układu odpornościowego, poprawia kondycję włosów i paznokci oraz poprawia nastrój. Duże pokłady witaminy C znajdziemy między innymi w koperku, owocach cytrusowych, owocach róży, szakłaku morskim, czerwonych owocach, kalafiorze, groszku, fasolce, rzodkiewce oraz szparagach. Zalecana dzienna dawka witaminy C to ok 70 mg. Taką porcję znajdziemy w połówce pomarańczy.
Witamina D nie tylko doskonale wpływa na nasze samopoczucie, ale też perfekcyjnie działa na nasze kości i chroni przed osteoporozą; wzmacnia pracę układu odpornościowego, dba o serce i utrzymuje je w dobrej kondycji oraz zapewnia właściwą detoksykację organizmu. Właśnie dzięki niej wszelkie zbędne toksyny nie zalegają w organizmie. Najlepszym źródłem witaminy D są sery, masło, żółtka jaj, ryby, owoce morza, warzywa, zwłaszcza ziemniaki oraz wołowina. W kontekście witaminy D nie sposób nie wspomnieć o witaminie D3, która nie występuje naturalnie w żadnym pożywieniu. Jej deficyt bardzo negatywnie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie. Aby uzupełnić jej braki, wystarczy około 15 minut dziennie przebywać na słońcu. Można ją też suplementować. Ta forma polecana jest szczególnie w przypadku osób starszych. Zalecana dzienna dawka witaminy D to 2 do 5 mg. Taką dawkę znajdziemy w dwóch jajkach.
Witamina E zapewni młodość
Witamina E podobnie jak witamina A jest nazywana witaminą młodości, gdyż pomaga nam zachować piękny i zdrowy wygląd. Uelastycznia i ujędrnia skórę oraz dba o jej odpowiednie nawilżenie. Ponadto odpowiada za regenerację całego organizmu i chroni przed zanieczyszczeniami pochodzącymi ze środowiska. Witaminę E znajdziemy m.in. w takich produktach jak mięso, olej słonecznikowy, kukurydza, pestki dyni, olej z oliwek, masło, orzechy, produkty mleczne oraz wątróbka. Witamina ta ulega zniszczeniu w procesach długotrwałej obróbki termicznej. Zalecana dzienna dawka to 30-50 mg. Tyle zawiera jedna łyżka stołowa nierafinowanego oleju.
Witamina K na krzepliwość krwi
Witamina K to największy sprzymierzeniec układu krwionośnego, zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, przyspiesza gojenie się ran i wspiera produkcję protrombin we krwi. Największe dawki witaminy K są dostępne w takich produktach jak szpinak, pokrzywa, owoce róży, kapusta, kalafior, czerwona kapusta, marchew, pomidory, truskawki oraz zielona herbata. Witamina K ulega zniszczeniu pod wpływem długotrwałego działania światła i wysokich temperatur.