Co zrobić, by zjeść mniej?
Diety i niekończące się wyrzeczenia to jedno, ale nie wszyscy wiedzą, że istnieją proste patenty pozwalające zjeść mniej i tym samym wspomagać proces odchudzania.
Warto pamiętać, że kolor talerzy, sztućców oraz dekoracji stołu ma znaczenie. Może zaostrzyć apetyt lub go zahamować. Według naukowców niebieska zastawa i obrusy podobno osłabiają łaknienie. Dlaczego? Prawdopodobnie nieświadomie łączymy ten kolor z pleśnią - niebieskawe produkty spożywcze w naturze (na ogół) nie występują. Stąd też brak pozytywnych skojarzeń kulinarnych z błękitem. Wiedzą o tym wytrawni restauratorzy - bardzo rzadko urządzają swoje lokalne "na niebiesko".
Druga sprawa to picie wody. Lepiej nie popijać jej podczas posiłków (a przynajmniej nie za często) i nie pić tuż przed jedzeniem. Za to jedna lub dwie szklanki wypite na 30 minut przed daniem pomogą nieco wypełnić żołądek, więc lekko oszukają głód.
Wreszcie - choć dla wielu z nas to niełatwe, lepiej nie czytać oraz nie oglądać telewizji przy posiłku. Przeglądając zasoby internetu lub zatapiając się w lekturze bardzo łatwo jest się zapomnieć i pofolgować sobie z ilością spożywanego pokarmu. Ponadto, te absorbujące czynności sprawiają, że jemy szybciej, połykamy większe kęsy, bez odpowiedniego przeżuwania. Mózg nie otrzyma wówczas informacji o sytości, a efekt łatwo przewidzieć...