Codzienna dostawa żelaza
Jeżeli twój jadłospis jest właściwie skomponowany, nie powinnaś mieć problemów z niedoborem tego pierwiastka.
Dlatego często sięgaj po produkty, które weń obfitują: mięso i jego przetwory. Polędwica wołowa, wątróbka, mięso zająca, podroby, zwłaszcza móżdżek i nerki, kaszanka. Aby jednak żelazo z mięsa zostało właściwie przyswojone, konieczna jest obecność witaminy C, a zatem mięsa trzeba zawsze jeść z surówką. Ryby i owoce morza. Sardynki, małże, ostrygi. Produkty zbożowe. Ciemne pieczywo, graham, a także płatki owsiane.
Liściaste: szpinak, kiełki, natka pietruszki, młode liście buraka i wszystkie warzywa o zielonych liściach. Korzeniowe: buraki, pietruszka. Nasiona roślin strączkowych: groch, fasola.
Kakao, czekolada, suszone śliwki, migdały, suszone figi, daktyle i morele, orzechy ziemne.
Wystarczy do tego pobranie krwi z żyły. Na badanie nie musisz iść na czczo. Norma, czyli prawidłowy poziom żelaza we krwi, wynosi 60-180 μmol/l lub 11-33 μg/dl (niektóre laboratoria stosują pierwsze, inne to drugie oznaczenie). Dzięki badaniu można określić, czy niedobór żelaza rzeczywiście jest powodem męczących nas dolegliwości (podobne symptomy może dawać wiele innych chorób).