Reklama

Codzienna dostawa żelaza

Jeżeli twój jadłospis jest właściwie skomponowany, nie powinnaś mieć problemów z niedoborem tego pierwiastka.

Dlatego często sięgaj po produkty, które weń obfitują: mięso i jego przetwory. Polędwica wołowa, wątróbka, mięso zająca, podroby, zwłaszcza móżdżek i nerki, kaszanka. Aby jednak żelazo z mięsa zostało właściwie przyswojone, konieczna jest obecność witaminy C, a zatem mięsa trzeba zawsze jeść z surówką. Ryby i owoce morza. Sardynki, małże, ostrygi. Produkty zbożowe. Ciemne pieczywo, graham, a także płatki owsiane. 

Warzywa

Liściaste: szpinak, kiełki, natka pietruszki, młode liście buraka i wszystkie warzywa o zielonych liściach. Korzeniowe: buraki, pietruszka. Nasiona roślin strączkowych: groch, fasola. 

Reklama

Dodatki deserowe

Kakao, czekolada,  suszone śliwki, migdały, suszone figi, daktyle i morele, orzechy ziemne.

Zbadaj jego poziom

Wystarczy do tego pobranie krwi z żyły. Na badanie nie musisz iść na czczo. Norma, czyli prawidłowy poziom żelaza we krwi, wynosi 60-180 μmol/l lub 11-33 μg/dl (niektóre laboratoria stosują pierwsze, inne to drugie oznaczenie). Dzięki badaniu można określić, czy niedobór żelaza rzeczywiście jest powodem męczących nas dolegliwości (podobne symptomy może dawać wiele innych chorób). 

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy