Reklama

Coś na ząb: Witaminy i minerały

Stan uzębienia zależy także od tego, co jemy.

Gdy mamy ich za mało, kondycja zębów się pogarsza. Cierpią także dziąsła. Chcesz uniknąć tych problemów? Jedz produkty bogate w te oto substancje.

Wapń

To główny budulec zębów. Gdy go brakuje, zęby stają się kruche, podatne na próchnicę, słabnie tkanka kostna wokół nich, pęka szkliwo.

Jest w mleku (jeśli dobrze trawisz laktozę, pij szklankę lub dwie dziennie), żółtych serach, jogurtach, maślance.

Bogate w wapń są: łosoś, sardynki, strączkowe, kapusta, brokuły, nać pietruszki, migdały, orzechy laskowe, figi, słonecznik, sezam, pomarańcze.

Reklama

Fosfor

Konieczny do mineralizacji zębów, wzmacnia też działanie wapnia. Jest w kiełkach pszenicy, migdałach, orzechach (laskowych, włoskich i brazylijskich), drobiu, tłustych rybach, jajach, pomidorach, ogórkach, winogronach, cytrusach.

Witamina D

Reguluje we krwi równowagę poziomu wapnia i fosforu. Sprawia, że są lepiej przyswajane. Chroni dziąsła przed stanami zapalnymi i paradontozą. Jej źródła to światło słoneczne, mleko, żółte sery, jaja, sardynki, dorsz, tuńczyk.

Witamina C

Jest niezbędna dla dobrej kondycji tkanek przyzębia, chroni je przed stanami zapalnymi oraz krwawieniem.

Skarbnicą witaminy C są owoce dzikiej róży, rokitnik, czarne porzeczki, czerwona papryka, pomidory, kapusta, natka pietruszki, chrzan, brukselka, ziemniaki.

Witamina A

Służy dziąsłom - przyspiesza gojenie ranek i wspomaga ślinianki w produkcji śliny, która oczyszcza zęby z resztek jedzenia i szkodliwych bakterii. Jest w rybach, żółtym serze, jajach, wątróbce, czerwonym mięsie, żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach, szpinaku, kapuście, brokułach, naci pietruszki.

Fluor

Rozcieńcza kwasy powstałe w ustach, dzięki temu chroni szkliwo przed ich szkodliwym działaniem. Znajduje się rybach, cielęcinie, ryżu, wodzie mineralnej. A także w czarnej i zielonej herbacie, które dodatkowo niszczą niekorzystne dla zdrowia jamy ustnej bakterie.

Orzechy włoskie dostarczają witaminy B6. Dzięki niej w jamie ustnej wzrasta ilość "dobrych" bakterii, a maleje tych, które odpowiadają za rozwój próchnicy. Inne bogate jej źródła: mięso, ryby, drób, jajka, mleko, drożdże, kapusta, groszek, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola, orzeszki ziemne, pestki dyni i słonecznika, banany.


Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy