Cykoria: Nr 1 wśród warzyw lutego
Chodzisz wokół niej, ale obawiasz się, że gorycz wyczuwalna w liściach cykorii nie przypadnie ci do gustu? Mamy na to niezawodny sposób! W lutym nie ma lepszej alternatywy dla mało wartościowej o tej porze roku sałaty. Niepozorna cykoria pomoże urozmaicić menu i zaopatrzyć organizm w szereg cennych składników. Co skrywają jej liście? Wyjaśniamy!
Tak, jak smak słodki ma największą grupę fanów, tak gorzki jest w tej kategorii w końcówce stawki. Wiele osób rezygnuje z wartościowych produktów, byle tylko uniknąć nawet najdelikatniejszej nutki goryczy. Cykoria ją ma. Ma też szereg składników, dzięki którym pomoże wzmocnić organizm. Zimą nie sposób bagatelizować tego argumentu.
Zanim skoncentrujemy się na wartościach odżywczych cykorii, zdradzimy przepis na sałatkę, w której połączenie różnych - pozornie wykluczających się - smaków, pozwoli przełamać obawy i oswoić mało lubianą goryczkę.
Sałatka z cykorią w roli główniej
Sposób przygotowania sałatki z cykorią w roli głównej:
Cykorię kroimy wzdłuż, wycinamy głąb (będzie dzięki temu mniej gorzka) i siekamy w drobne półksiężyce. Obieramy mandarynki i każdą ich cząstkę kroimy na 2-3 części. Gruszkę i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojony ser, orzechy, słonecznik i czarnuszkę.
Dokładnie mieszamy. Łączymy miód z oliwą i sokiem z cytryny - mieszamy, aż powstanie jednolity dip. I polewamy nim sałatkę. Świetnie smakuje z grzankami lub bagietką.
Nietypowe łączenie smaków, a w tej sałatce mamy: słodki smak owoców, kwaśny ogórków i gorzkie nuty cykorii, pozwala przełamać żywieniowe stereotypy. Ma też ogromną zaletę dla sylwetki. Okazuje się bowiem, że posiłki, w których mamy połączenie różnych smaków, najlepiej zaspokajają głód. W ich trawienie zaangażowane są kubki smakowe odpowiedzialne za różne smaki, a to zmniejsza ochotę na podjadanie. Jakie jeszcze korzyści przyniesie obecna w zimowym menu cykoria?
Cykoria najczęściej wykorzystywana jest do sałatek i surówek, ale nadaje się też do zapiekania i duszenia. Jednak spożywana na surowo będzie najcenniejsza odżywczo.
Cykoria jest skarbnicą ważnych dla prawidłowej pracy systemu nerwowego witamin z grupy B. Obfituje w kluczową dla odporności witaminę C oraz szereg cennych składników mineralnych. Znajdziemy w niej ważny dla zdrowia serca i układu krążenia potas, niezbędne w profilaktyce i leczeniu anemii żelazo, kluczowe dla odporności cynk i miedź, ważne dla prawidłowego przebiegu funkcji metabolicznych magnez i mangan oraz wspierający pracę układu nerwowego fosfor.
Za sprawą zawartych w liściach cykorii składników - laktucyny i laktukopikryny - roślina ma charakterystyczną nutkę goryczy oraz korzystny wpływ na pracę wątroby. Cykoria stymuluje wydzielanie żółci.
Roślina zawiera szereg składników, które stymulują metabolizm. Mowa o dwóch wspomnianych minerałach (magnez jest katalizatorem przemian białkowych, tłuszczowych i węglowodanowych, z kolei mangan usprawnia metabolizm aminokwasów, węglowodanów i cholesterolu), laktucynie i laktuperynie oraz błonniku.
Obecna w jadłospisie cykoria będzie skutecznym bodźcem dla rozleniwionego długimi zimowymi miesiącami metabolizmu. Jest niskokaloryczna. Powinna znaleźć miejsce w diecie odchudzającej.
Cykoria ma korzystny wpływ na prace nerek i układu moczowego. Stymuluje produkcję czerwonych krwinek.
Dzięki znacznym dawkom witaminy A, cykoria ma właściwości ochronne i wzmacniające dla komórek narządu wzroku i skóry. Chroni je przed przedwczesnym starzeniem i szeregiem chorób.
Najsmaczniejsze okazy mają jasne, ciasno przylegające listki. Zzieleniałe to sygnał, że warzywo było niewłaściwie przechowywane i zgorzkniało pod wpływem światła. Warto szukać małych główek. Te są najsmaczniejsze.
***
Zobacz także: