Cytryna wspomaga zdrowie
Cytryna jest owocem uniwersalnym. Skropimy nią rybę, dodamy do herbaty albo zrobimy z niej pyszną lemoniadę. Warto pamiętać o jej prozdrowotnych właściwościach zwłaszcza u progu wiosny.
Wbrew kwaśnemu smakowi cytryna ma dla organizmu działanie alkaliczne i jest pomocna w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej, która jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie.
Z uwagi na obecność silnych przeciwutleniaczy (witamina C, witamina A, witamina E, limonen) cytryna ma działanie antynowotworowe.
Badania naukowe podkreślają jej zasługi zwłaszcza w profilaktyce nowotworów jamy ustnej, żołądka, okrężnicy, skóry, piersi i płuc.
Zawarte w cytrynie terpeny pobudzają wytwarzanie śliny i produkcję enzymów trawiennych, stąd tak powszechnie rekomendowane jest wypijanie na czczo wody z sokiem z cytryny. Nie ma lepszego "dzień dobry" dla naszego przewodu pokarmowego.
Budząc procesy metaboliczne cytryna przyspiesza też oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii i sprzyja odchudzaniu.
***Zobacz także***