Reklama

Cytryna wspomaga zdrowie

Cytryna jest owocem uniwersalnym. Skropimy nią rybę, dodamy do herbaty albo zrobimy z niej pyszną lemoniadę. Warto pamiętać o jej prozdrowotnych właściwościach zwłaszcza u progu wiosny.

Wbrew kwaśnemu smakowi cytryna ma dla organizmu działanie alkaliczne i jest pomocna w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej, która jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie.

Z uwagi na obecność silnych przeciwutleniaczy (witamina C, witamina A, witamina E, limonen) cytryna ma działanie antynowotworowe.

Badania naukowe podkreślają jej zasługi zwłaszcza w profilaktyce nowotworów jamy ustnej, żołądka, okrężnicy, skóry, piersi i płuc.

Zawarte w cytrynie terpeny pobudzają wytwarzanie śliny i produkcję enzymów trawiennych, stąd tak powszechnie rekomendowane jest wypijanie na czczo wody z sokiem z cytryny. Nie ma lepszego "dzień dobry" dla naszego przewodu pokarmowego.

Reklama

Budząc procesy metaboliczne cytryna przyspiesza też oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii i sprzyja odchudzaniu. 

***Zobacz także***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cytryna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy