Reklama

Czarna lista

Kupując produkty spożywcze, warto czytać ich etykiety.

Zwracać uwagę na dodatki: barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, substancje słodzące itp. Niektóre z nich, spożywane często, w nadmiarze, mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Są to m.in: E 104 - żółcień chinolinowa (jest np. w galaretce w proszku, lodach, napojach gazowanych)

E 151 - czerń brylantowa (np. w ciastach w proszku, sosach, ajerkoniaku)

E 210 - kwas benzoesowy (np. w napojach gazowanych, majonezach, konserwowych warzywach i owocach)

E 211- benzoesan sodu (np. w syropach owocowych, wodach smakowych, keczupie, majonezie, marynatach, serach)

Reklama

E 249 - azotyny potasu (np. w wędlinach, mięsach wędzonych i marynowanych)

E 252 - azotan potasu (np. w wędlinach, serach żółtych)

E 951- aspartam (np. w produktach typu light, gumie do żucia, słodzikach, wodach smakowych)

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy