Czarna lista
Kupując produkty spożywcze, warto czytać ich etykiety.
Zwracać uwagę na dodatki: barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, substancje słodzące itp. Niektóre z nich, spożywane często, w nadmiarze, mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
Są to m.in: E 104 - żółcień chinolinowa (jest np. w galaretce w proszku, lodach, napojach gazowanych)
E 151 - czerń brylantowa (np. w ciastach w proszku, sosach, ajerkoniaku)
E 210 - kwas benzoesowy (np. w napojach gazowanych, majonezach, konserwowych warzywach i owocach)
E 211- benzoesan sodu (np. w syropach owocowych, wodach smakowych, keczupie, majonezie, marynatach, serach)
E 249 - azotyny potasu (np. w wędlinach, mięsach wędzonych i marynowanych)
E 252 - azotan potasu (np. w wędlinach, serach żółtych)
E 951- aspartam (np. w produktach typu light, gumie do żucia, słodzikach, wodach smakowych)