Czarnuszka - lek uniwersalny
Starożytni wierzyli, że te małe trójgraniaste ziarenka są w stanie „wyleczyć wszystko oprócz śmierci”. Z właściwości zdrowotnych czarnuszki korzystali nawet faraonowie. Ani rozwój medycyny, ani upływ czasu nie dewaluują jej pozytywnego wpływu na ludzki organizm. Kto szczególnie powinien zadbać o włączenie czarnych nasionek do jadłospisu?
W kuchni z powodzeniem może zastąpić czarny pieprz, co istotne dla osób o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Nasiona czarnuszki nie podrażniają błony śluzowej żołądka, dlatego z powodzeniem zastąpią drażniący i ostry pieprz. Doskonale wzbogacą smak dań mięsnych, a także sałatek czy twarogu.
Z tłustych nasion czarnuszki tłoczony jest olej, który aż w osiemdziesięciu pięciu procentach stanowią wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. Ziarenka obfitują ponadto w wartościowe białko (mają aż osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów), alkaloidy, flawonoidy i saponiny. Pozyskamy z nich beta-karoten, witaminy z grupy B oraz liczne minerały: wapń, magnez, żelazo, potas, selen, cynk. Niepodważalnym atutem czarnuszki jest jednak obecny w niej tymochinon, wykazujący silne działanie antynowotworowe.
Liczne badania laboratoryjne pokazują zdolność czarnuszki do niszczenia wielu form raka. Wielokrotnie podnoszony jest temat uśmiercania komórek białaczki, raka piersi, szyjki macicy, okrężnicy, wątroby, prostaty, trzustki, płuc, a także skóry i centralnego układu nerwowego (glejak mózgu). Co istotne, tymochinon działa niszcząco na komórki nowotworowe, nie uszkadzając zdrowych. Niestety, nie przeprowadzono dotąd badań klinicznych, które pozwoliłyby potwierdzić antynowotworowe właściwości czarnuszki u człowieka.
Olejek eteryczny i tymochinon zawarte w nasionach czarnuszki przyczyniają się do obniżeni poziomu glukozy oraz wzrostu wydzielania insuliny. Dodatkowo obecna w nich kwercetyna pomaga w normalizacji poziomu glukozy we krwi, zwiększa zawartość glikogenu w wątrobie i stymuluje wydzielanie insuliny przez β-komórki trzustki. Wszystkie te procesy dają czarnuszce dużą moc zapobiegania rozwojowi cukrzycy, są pomocne w jej leczeniu, jak i pomagają niwelować powikłania tej groźnej choroby XXI wieku.
Czarnuszka ma wielokierunkowy korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Stosowana systematycznie poprawia samopoczucie, zapobiega stanom depresyjnym, usprawnia procesy myślenia, poprawia pamięć i koncentrację, a nawet może zapobiegać rozwojowi choroby alzheimera. Korzystajmy jak najczęściej z naturalnych rozwiązań, w trosce o zdrowie swoje i naszych bliskich.
Ewa Koza, mamsmak.com